Osudové setkání s jógou prožila v Miami. Teď je její svět příprava italské kávy v jihlavské kavárně




Zvládá toho tolik, že je to až s podivem. Má tříleté dítě a navíc od rána s úsměvem připravuje hostům kávu ve vlastní kavárně. Ludmila Kumbárová se nezastaví. Vždy si však najde čas na to, aby se uvolnila cvičením jógy. K té se dostala v cizině, ovšem na trochu netradičním místě - v americkém Miami.

Jste vystudovaná baristka, nebo jste se ke kávě a provozování kavárny dostala jiným způsobem?
Ačkoli jsem studovala ekonomiku, tedy úplně něco jiného, už při škole jsem vždy pracovala v tomhle oboru. Měla jsem to jako brigádu a hrozně mě to bavilo. Nedovedla jsem si představit, že bych seděla celý den v kanceláři. Naopak mě hrozně bavila komunikace s lidmi a příprava kávy. Mám ráda takový ten běh té kavárny - zkrátka když to "frčí".

Po dostudování jste hned začala s prací v kavárně na plný úvazek?
Ano, v podstatě hned. Po dostudování se mi narodilo dítě. A pak jsem začala takto pracovat.

Jak vás napadlo vybrat si tuhle lokalitu? Horní Kosov nemá v Jihlavě historicky úplně nejlepší pověst.
Jsem taková vesničanka. Pocházím z venkova u Telče. Centrum je na mě moc rušné, je tam na mě moc lidí. Tady je to příjemnější, vidím zelenou louku. Navíc většinu kolemjdoucích už znám z kavárny.

Takže toto místo pro vás bylo vysněné? Nebo se to tak prostě naskytlo?
Neměla jsem vysněnou žádnou lokalitu. Tady byl volný prostor a zaujalo mě to. Takže byla volba jasná.

A přece jen… Pokud by se uvolnilo místo v centru a měla byste možnost tam jít, šla byste do toho?
Ne! (rázně). Jsem tady spokojená.

 
Kavárna Buková
  • Se City kartou můžete v kavárně na jihlavském Horním Kosově získat každou desátou kávu zdarma.
  • Vinaři mohou využít stejný benefit na víno. 

Jak jste na tom se zákazníky? Spousta firem chce do centra právě proto, že tam je vysoká koncentrace lidí.
Myslím si, že vůbec nemám nouzi. Sice teď jsou slabší měsíce, hlavně leden a únor, ale my to skoro nepocítili. Když přijdete odpoledne, tak hledáte volné místo. Opravdu máme hodně hostů. Ten, kdo chce, si k nám cestu najde. 

Jezdí za vámi lidé i odjinud, protože se jim u vás líbí a mají to tu rádi?
Především tu máme lidi z Kosova. To se mi na tom líbí. Vyjdu před kavárnu, vidím zákazníka a hned ho zdravím. Je to taková malinká vesnice. Chodí sem maminky s dětmi, některé vídám odmalička, když jsou ještě v kočárku. Teď už si chodí na zmrzlinku. Odpoledne přijde tatínek, ten si může dát na chuť pivo, děti si hrají v dětském koutku. Je to fajn propojené, máme tu takovou rodinnou atmosféru. Ale pravidelně sem jezdí i lidé z větší dálky. A to zejména kvůli naší výborné kávě.

Ten dětský koutek jste zamýšlela hned na začátku?
Vzhledem k tomu, že nám sem chodí rodiny s dětmi, tak ano, bylo to schválně. Navíc jsme sama matka, takže už vidím některé věci trochu v souvislostech. A musím uznat, že pro rodiče to je nezbytnost.

Máte tu i nějaké jiné zaměstnance? Nebo jste tu sama? Připadá mi, že se tu od rána nezastavíte.
Mám tu báječné brigádníky, kteří milují kávu a naše hosty stejně jako já.

Káva a pivo

Na čem si lidé u vás kromě kávy pochutnávají?
Na zmrzlině, máme teď tu nejlepší, kterou můžete ochutnat. Je od rodinné české firmy. Dále stáčené víno. Pak pivo Bernard, to taky nebývá obvyklé v kavárnách. No a pochopitelně kávu, ta je hlavní.

Bernard je specifická značka. Stejně jako majitel pivovaru pan Bernard. Proč vás napadlo nabízet právě tohle pivo a ne nějaká obligátní, která mají jinde?
Milovala jsem jeho reklamy. Navíc když už pivo, tak nějaké, které se dělá blízko. Nejsem Jihlavák, takže místní pivo jsem nechtěla. Pocházím z Telče a my to jihlavské pivo moc nemuseli. Ale inspirovala jsem se tím, že tamější pivaři měli rádi Bernarda. Napadla mě ještě Plzeň, protože je výborná, ale velmi drahá. Bernard je kvalitní a cenově dostupnější.

Byla jste se podívat v jeho pivovaru?
Ano, vloni. Pan Bernard dělá právě akce pro odběratele. První byla prohlídka pivovaru, pak jsme jeli k nějaké přehradě, kde byli všichni hostinští z celé republiky. Sportovali jsme, hráli hry, nechyběly tam ani různé kapely. Jenže já právě řídila, takže pro mě to bylo hrozné. Nikde nebylo nealko, všichni pili pivo. A na dotaz na vodu mi řekli, že voda je drahá. (smích)

Potkala jste se přímo s panem Bernardem? Nezkoušela jste ho pozvat k vám do kavárny?
Ano, měla jsem tu čest se s ním potkat. Jsem za to ráda. Ale zvát ho mě nenapadlo. Nejsem tak drzá a průbojná, abych si to dovolila. (smích)

Nakousla jste také to víno. Jaké si u vás mohou lidé dát?
Máme osm druhů. Bílá, červená i růžová vína. Hodně na ně chodí ženy. Nejprve přijdou na kávu, pak si dají zákusek. A nakonec víno. (smích) Je to hrozně fajn.

Kdybyste měla srovnat, na co k vám zákazníci chodí nejvíc, co by to bylo?
Určitě káva, ta vede. Máme výbornou kávu, kterou lidé chválí. Kolikrát se stane, že když jedou okolo nějací přespolní, tak se staví a berou si ji, protože je fakt dobrá.

A jaké druhy kávy tady máte?
Nemáme žádné výběrové. Nabízíme klasicky latté, espresso, cappuccino. Přiznám se, že jsem úplně nepřišla na chuť těm výběrovým kávám. Vím, že to je teď v Česku velký trend. Ale mám kávu ze sicilské pražírny. Má dlouhou tradici, Italové jsou v tom nejlepší.

A který typ kávy si lidé dávají nejčastěji?
Cappuccino.

Nemůžu se nezeptat na typického českého „turka“.
Určitě se stává, že ho lidé chtějí. Nebráním se tomu, nepřesvědčuji nikoho o tom, že to je špatné. Prostě ho uvařím, když ho chtějí. Můžu ale říct, že jestli mě něco šokovalo, tak to byl požadavek na rozpustnou kávu. To už je zase moc. Ale turka? Proč ne.

Všiml jsem si, že tu nabízíte i zmrzlinu. Máte ji v nabídce celoročně?
Nemám. Ale musím říct, že se mě lidé ptali na poháry a na zmrzliny v průběhu zimy. Takže možná do budoucna ji tu budeme mít celoročně. Teď ji tu máme od českého výrobce asi týden a je skvělá. Je to kvalitní zmrzlina s třtinovým cukrem. Děti to ochutnaly a vrací se na ni.

Chodí vám sem někdo jen na zmrzlinu?
Ano, taky chodí. Občas přijde dokonce i školka s dětmi.

Jóga a fitko

Jak dlouho vám tu kavárna funguje?
Tři roky. A pokud bych to srovnala s těmi úvodními léty, tak se lidé vrací. I teď se ještě stává, že přijdou lidé z paneláku a zjišťují, že o tom nevěděli a jsou tu poprvé. A z těch, kteří sem chodí od začátku, už jsou přátelé.

A jak to máte s otevírací dobou?
Máme otevřeno od devíti, přes zimu do osmi. V létě pak se zahrádkou do deseti. A to každý den. A protože si pořádně nevydechnu, tak cvičím jógu. Odběhnu si, zacvičím si a uvolním se.

Vedle kavárny máte i fitcentrum. Tam cvičíte tu jógu? A je fitko aktuálně v provozu?
Aktuálně tam má kruhové tréninky pan Brychta. Já mám momentálně pauzu. Ale v dubnu budu znovu začínat s jógou.

Ideální podnikatelský záměr. Kavárna a fitcentrum, to jde dohromady.
Ano, takhle jsme to i plánovali. Původně jsme akorát chtěli zdravou kavárnu se zdravými zákusky, jenže to se příliš neujalo. Ženy totiž chtěly, aby měly kavárnu jako odměnu. Dají si dort a pak ho jdou vycvičit. Takže proto takhle.

Budete mít pravidelné hodiny jógy? Nebo jen nárazové?
Pravidelné.

Věnujete se ještě jinému sportu?
Dřív jsem ještě hrávala volejbal, ale teď už hlavně jen jógu. Mám ráda všechny sporty, hlavně třeba běh nebo jízdu na kole. Ale nejvíc se věnuju józe.

Kde jste se setkala s jógou? Lidé kvůli ní jezdí mnohdy až do Asie.
Překvapivě to nebylo v Indii, ale bylo to na pláži v Miami. Proto mě to tak chytlo. Američani přišli, lehli si na karimatky na písečné pláži. A cvičili jógu. Přizvali okolí a bylo to strašně příjemné. Tehdy mě to chytlo.

Neuvažovala jste o cestě do zahraničí právě s cílem cvičit jógu?
Ráda bych, ale jelikož mám tříleté dítě a kavárnu, tak to asi nevidím úplně reálně. (smích)

Takže ani na týden byste se neuvolnila?
Určitě v budoucnu chci, ale na týden to nemá cenu. Jezdí se do Ašrámů. A to třeba na měsíc. Ten čas je na to potřeba vyšetřit stranou.

Považujete se už za pokročilou v józe?
Řeknu to asi takhle. Asi ani zkušení a staří jogíni by tohle o sobě neprohlásili. 

Máte vůbec čas na nějakou dovolenou?
Přiznám se, že za poslední roky jsem nikde nebyla. Nebyl čas.

Přesto - máte nějakou vysněnou destinaci, kam byste se chtěla podívat, klidně ve spojení s vaší prací?
Těch destinací by bylo víc. Ale hlavně asi Sicílie. Podívala bych se, kde praží moji kávu. Pak mě láká Bali, tam jsou hodně jógové pobyty. Cestování mě naplňovalo hodně, ale dítě je ještě malé na to, abychom spolu takhle někam vyjeli.

Stává se vám, že když někam jdete, tak srovnáváte kávu s tou vaší?
Přiznám se, že na tohle trpím strašně. Miluju moji kávu. Vybrala jsem si schválně kvůli její chuti. Nemám ráda hořkou kávu s takovým tím ocáskem. Mám ráda tu moji. Takže fakt trpím.

A kdybyste chtěla jít někam v Jihlavě, budete vůbec moct? Nebo by vám to prostě nechutnalo, takže vás to nenapadne?
Občas se zajdu podívat, co kdo kde má. Chutná mi káva u paní v Pasece.

Hledáte inspiraci i někde jinde?
Já jsem taková, že nerada něco okoukávám. Takže nejsem taková, že bych někde něco viděla a zkopírovala to. Radši si tu cestu vyšlapávám sama. Je to sice delší, ale lepší. Člověk k tomu má lepší vztah.

Proč by měli lidé přijít za vámi a ne jinam?
Především kvůli kávě. Tu lidé chválí. A oblíbený je také Bernard. Výborné pivo.

Kelímek a City karta

Jste zapojená do projektu Otoč kelímek. Sama jste se angažovala, nebo vás někdo oslovil?
Byla jsem oslovená. A kývla jsem. Projekt se mi líbí. Plastového odpadu je fakt hodně. Zatím to tady máme necelý měsíc, takže o tom lidé tolik nevědí. Ale už si začínají všímat.

Nabízíte tady i slevu při použití City karty. Jak to tu máte nastavené?
Každá desátá káva je pro zákazníky s touhle kartou zdarma. Pak to máme i na víno. Na to se lidé i sami ptají, hlavně díky osobním referencím. Na víno to používají asi nejvíc.

A když jsme mluvili o fitcentru, i tam City karta platí?
Pan Brychta to aktuálně nevyužívá. Ale je v plánu, že začne. A já s tím určitě počítám, protože od dubna chceme mít i další lektory. Takže pak bude karta u nás platná jako permanentka i do fitcentra.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: