VIDEO: Hned vedle třebíčského nádraží si otevřel prvotřídní restauraci s barem




Už na hotelové škole se v hlavě Adamu Smilkovi zrodila myšlenka, otevřít si svůj vlastní podnik. Ale tomu všemu ještě předcházelo nasbírání mnoha pracovních zkušeností, než otevřel svou vlastní restauraci s barem hned vedle třebíčského autobusového nádraží.

„Barmana dělám profesionálně celý život“

začíná vyprávět osmadvacetiletý barman v útulném prostředí baru Adam´S Bar & Bistro, který otevřel před pár měsíci na docela netypickém místě pro tak luxusní podnik – v budově autobusového nádraží v Třebíči.

„Moje prvotní vize byla, že otevřu čistě koktejlový bar jen s malým jídlem, tapas, nebo něco podobného. Mezitím jsem ale měl možnost ochutnat jídlo připravované v Josper grilu. Jedná se o španělskou technologii, kterou používají nejlepší restaurace, nejen michelinské, ale i moderní bistra jak u nás, tak ve světě. Hned první degustace rozhodla, že tento gril prostě musím mít.“ ☺️

„Je to o zážitku a chuti"

„Steak tepelně upravený na nejkvalitnějším dřevěném uhlí z Argentiny či Urugaye, které používáme v našem Josper grilu má přidanou hodnotu kouře. Uvnitř grilu je 250 až 400 stupňů, kdy se maso rychle zatáhne a udrží si absolutně svoji šťavnatost. Nejen maso, ale jakákoliv potravina má svoji specifickou chuť a jsem hrdý na to, že zmíněný gril máme jako jediní na Vysočině,“ dodává Adam Smilek na úvod.

Čím oslovíte vašeho zákazníka?

Naší snahou nováčka na třebíčské gastronomické scéně je překvapit hosta a překonat jeho očekávání, tedy kromě jídel jsou naší specialitou originální koktejly připravované jak dle klasických receptur tak „na míru“ zákazníkům, dle jejich chuti.

Dá se už nyní říct, že se z Adam´S Bar&Bistra stalo místo, kam lidé v Třebíči večer rádi vyrazí na dobrý drink?

Máme otevřeno pátým měsícem a můžu říci ano, lidé se k nám rádi vrací a díky dobrým recenzím se k nám sjíždí lidé i z okolí a turisté, což nás opravdu velice těší. Vážíme si každé návštěvy nových zákazníků.

Adam´S Bar&Bistro nese vaše jméno. Byla i nějaká alternativa?

To nám trvalo opravdu dlouho. Dva - tři měsíce jsme nad tím přemýšleli. Měli jsme stovky návrhů, jak by se podnik mohl jmenovat. Ale v Třebíči vždy kamarádi říkali, ‚jdeme za Adamem na drink‘.“ Tak jsem se rozhodl podnik pojmenovat pod svým jménem.

Než jste se rozhodl otevřít vlastní podnik, kolika bary jste prošel?

Hned po škole jsem odešel do Prahy, kde jsem jako barman začínal v konceptu americké restaurace, která pro mě byla opravdu velkou školou nejen ve zkušenostech za barem, ale i v cizím jazyku. Po třech a půl letech jsem vycestoval do zahraničí, kde jsem strávil tři roky v Itálii v koktejlových a plážových barech a poté rok v severním Irsku.

Po návratu ze zahraničí jsem se na další dva roky usadil zpět v Praze, kde jsem působil v Bourbon baru známého Marriot hotelu. Po té jsem se zúčastnil celosvětové koktejlové soutěže World class, kde jsem se probojoval do top 10-ti barmanů z ČR, díky čemuž jsem dostal nabídku pracovat do pro mě jednoho z nejlepších barů v České republice a tím je Black Angele’s.

Nehrozí, že práce za barem sklouzne po čase do určité rutiny? Je pořád kam růst a vyvíjet se?

Tak, jako kuchař musí koukat stále na nové recepty a tvořit pokrmy, podobně je to i za barem. Člověk se musí neustále zdokonalovat. Je důležité sledovat nové trendy a jít s dobou, zkrátka 'neusnout na vavřínech'.

Nabízíte také denní menu?

Snažíme se náš gril využít na 100% a proto připravujeme nabídku grilovaných pokrmů i na polední menu. Používáme kvalitní suroviny od místních dodavatelů, na tom si zakládám.

Proč jste si vybral zrovna prostor v budově autobusového nádraží, vedle čekárny?

Dlouho jsem hledal vhodné prostory v Třebíči. Po čase jsem narazil na menší objekt s luxusní terasou. A hned jsem věděl, že to je to pravé místo pro můj bar.

Dříve tady bylo co?

Typická autobusová kavárna. Plastové židle, jedna toaleta… když jsem to viděl poprvé, říkal jsem si, kolik tu asi bude práce.

Jak dlouho trvala rekonstrukce? Bylo to to nejhorší, z celé fáze budování podniku?

Šlo o kompletní devítiměsíční rekonstrukci, kdy jsem musel prostory probourat kvůli vybudování kuchyně. Rekonstrukce byla na tom všem to nejkrásnější. Viděl jsem, jak to všechno pomalu roste.

V interiéru jsem si všiml fotografií z rekonstrukce.

Rozhodli jsem se s přítelkyní, že tu vystavíme fotky před a po, aby hosté viděli, jak to tu vypadalo. Zkrátka, co jsme tu za devět měsíců všechno vybudovali.https://data.city.cz/img/resample/b5/83/b583518ed1f00a1341cbc6b013694c22e87c523f.png

Kolik má restaurace míst pro hosty?

Restaurace má 35 míst i s barem, na terase je pak v sezóně až 35 míst k sezení, plus designová plážová lehátka. Nechtěl jsem žádný obrovský prostor, abychom si drželi kvalitu jídla a drinků.

Připravujete i speciální, třeba tématické akce pro hosty?

Ano, neustále se snažíme vymýšlet nové degustace a každé dva až tři měsíce měníme jídelní lístek podle sezónních surovin.

Na svatého Martina jsme měli čtyřchodové menu asi pro čtyřicet osob a hosté byli naprosto unesení. Další podobnou akci jsme měli na Silvestra. Netradiční zážitek, dobré víno a luxusních pět chodů. Zájemci si mohou vždy dopředu zamluvit místo a zakoupit voucher.

Děkuji za rozhovor.

Velice si vážím rozhovoru a přeji všem jen to nejlepší do nového roku 2020.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: