VIDEO: Krize nás stmelila, říká barman, který otevřel v Jihlavě špičkový bar s kavárnou




Po dvaceti letech za barem se Petr Švanda rozhodl otevřít vlastní podnik v krajském městě Vysočiny. "Jihlava je na barové scéně nepopsaný list," prozradil pro City.cz důvody, proč se stylovou kavárnu a koktejlový bar "Black wall" rozhodl otevřít právě v Jihlavě.

Husova ulice je léta tak trochu spící kráskou Jihlavy. Výlohy historických domů střídají nájemce a na své skutečné oživení teprve čeká. A právě na tuhle ulici vsadil Petr Švanda, když hledal v Jihlavě místo, kde otevřít Black Wall Caffe & Cocktail Bar - stylový bar a kavárnu.

"Celý koncept baru jsme připravovali téměř rok.  Z předchozích zkušeností už jsem věděl, jak bude náš bar vypadat po provozní stránce, ale to co se bude nabízet přišlo až když jsme se přestěhovali do Jihlavy," prozradil Petr Švanda. 

Kdy to vlastně celé začalo? 

Začátkem listopadu 2019 jsme podepsali smlouvu a převzali prostor, který jsme od podlahy proměnili v útulný bar. Během přestavby se začal formovat i koncept, který nabídne našim zákazníkům denní kavárnu, která se v podvečer promění v moderní koktejlový bar. 

Proč jste si vybral Jihlavu? 

Jihlavu si vybral záměrně ze dvou důvodů. "První je, že jsem blíže mojí rodině, která žije nedaleko města a druhý důvod je nepopsaný list barovou scénou. Jihlava si pořádný koktejlový bar zaslouží."

Nepopsaný list? Co nového v Jihlavě tedy nabízíte?

Naše menu nabízí sedm signature koktejlů - koktejly z dílny našich barmanů postavené na vlastních domácích sirupech a kordiálech a deset klasických barových drinků, které jsme si malinko upravili. U toho to ovšem nezůstane, díky zkušenosti našich barmanů budeme hostům připravovat i drinky na míru a klasické evergreeny, které znáte ze všech barů. Kdo zrovna nebude mít chuť na drink, může večer strávit u sklenice vína, výběrového destilátu nebo pečlivě ošetřeného čepovaného piva.

A během dne?

Přes den přidáme lahodnou kávu, domácí dezerty, velký výběr domácích limonád a denních drinků. Celé to spojíme pohostinností, na které si zakládáme. Vznikne úžasné místo, kde se všichni budeme chtít potkávat a sdílet pravou barovou atmosféru.  

A co kuchyně? O té jste nepřemýšlel? 

Rádi bychom kuchyni během roku dali dohromady a začali i vařit, ale bližší informace si zatím nechám pro sebe ☺ 

Dobře. Petře prozradíte nám, jak Váš bar ovlivnil současná pandemie Koronaviru? 

Popravdě nikdo nečekal, že to bude trvat tak dlouho. Přesně 14. března jsme měli otevírat a v tento den nás zavřeli. Byl to určitě zásah a neplánovaná položka, ale jak já říkám všechno zlé je pro něco dobré a my si z toho to dobré vzali.

Co dobré Vám to přineslo?

Okamžitě jsme na to zareagovali rozvozem drinků až k zákazníkům domů. Stačilo si zavolat. Objednat si mohou zákazníci i on-line na City.cz. Není to byznys, který známe z baru a barovou atmosféru to nenahradí, ale dostanete se tím do povědomí a o to hlavně šlo. 

Jaké byly reakce?

Tato služba se velmi osvědčila a vytvořila nám celkem slušnou základnu hostů a celkově to spojilo náš tým. 

Kdyby jste věděl, že přijde pandemie šel by jste do projektu znovu? 

To je těžké, nikdo neví, co přijde a věci se musí brát tak jak jsou, ale pokud bych se musel rozhodnou. Ano šel bych do toho znovu (smích).  

Co se v současné době v barech nejvíce pije? Kam myslíte, že se bude barový svět dále vyvíjet? 

Zajímavá otázka. Myslím, že pivo stále vede (smích). Co se týče drinků hodně pánů přišlo na to, že drinky nejsou ryze dámská záležitost a bary také rádi navštěvují. Na ústupu si myslím, že už jsou tak zvané džusové drinky, všechno je odlehčené postavené na jednoduchých čistých bázích. Hodně frčí domácí sirupy, kordiály a hlavně důraz na zero waste, kdy zděláváte všechny suroviny do poslední slupky a neprodukujete žádný odpad. 

Kam se barový svět bude vyvíjet?

Co se týče drinků, myslím si, že se moc nezmění. Možná se upustí od drahých servisů a barmani začnou více pilovat pohostinnost a přístup k zákazníkům. Protože bar bez atmosféry nejde dělat. Co na to že Vám přinesu dokonale vychucený drink, ale barman mi okamžitě zkazí náladu svým odměřeným přístupem. 

Prozradíte nám, kde berete inspiraci na vytváření koktejlů? 

Většina inspirace jde z barových knížek, internetových portálů a od kolegů. Mám rád jednoduché kombinace, které se nijak nebijí a jsou vyvážené. Rád používám domácí čerstvé suroviny a kordiály a baví mě, když hosta můžete vtáhnout do děje při dokončování drinku. ☺ 

Plánujete do budoucna nějaké další projekty? 

Pořád je co zlepšovat a sedět na dvou židlích se nedá. Zatím se naplno chceme věnovat našemu baru.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: