Zemřeli v koncentračních táborech. Škola v Křížové ulici znovu odhalí pamětní desky



 03. 05. 2017

Jejich konec života pojí koncentrační tábory. Pamětní desku učitelů Josefa Chmely a Jana Pastyříka znovu odhalí slavnostně Základní škola v Křížové ulici.

Základ škola v Křížové ulici znovu odhalí pamětní desky učitelů Josefa Chmely a Jana Pastyříka. Součástí události bude i vystoupení Smíšeného pěveckého sboru Foerster.

Josef Chmela působil jako odborný učitel na měšťanských školách ve Stonařově a Štokách. Od roku 1932 byl ustanoven zastupujícím odborným učitelem na druhém stupni měšťanské školy chlapecké v Jihlavě.

Sokol byl „jízdenkou“ do koncentračního tábora

„Ve Stonařově a ve Štokách také učil na Živnostenské škole a v Jihlavě na Odborné škole pro ženská povolání,“ ujasnila ředitelka školy v Křížově ulici Jana Nováková Hotařová.

Od května roku 1940 odešel ze zdejší školy a vykonával funkci tajemníka okresnímu školnímu inspektorovi. Aktivně také působil jako jednatel v Tělocvičné jednotě Sokol Jihlava, což se mu také stalo osudným.

„12. dubna 1941 byla zastavena s okamžitou platností činnost Tělocvičné jednoty Sokol Jihlava a zabaven její majetek. 8. října 1941 ve čtyři hodiny ráno byl Josef Chmela kvůli činnosti v Sokole zatčen a v lednu 1942 odvezen do koncentračního tábora,“ uvedla ředitelka.

Právě v Osvětimi naposledy vydechl 17. března 1942 po druhé hodině odpoledne.

Zajišťovací vazba se stala „zastávkou" na cestě do Německa

Jan Pastyřík byl také odborným učitelem na druhé měšťanské škole v Jihlavě. Narodila se v roce 1912 ve Zhoři, navštěvoval obecnou školu a poté měšťanskou v Polné. Odborné vzdělání získal studiem na státním učitelském ústavu ve Znojmě.

„Zde vykonal zkoušky způsobilosti pro obecné školy a na jaře roku 1939 první část odborné zkoušky z první odbornosti. Působil na čtyřtřídní obecné škole ve Veĺkých Janíkovicích u Nitry, v Sedleci u Náměště nad Oslavou, na obecné škole v Krahulově, v Pyšelu, Starči a od 1. září 1939 na zdejší škole,“ vyjmenovala ředitelka.

30. srpna 1941 se dostal do zajišťovací vazby a 25. července 1944 ve čtyři hodiny ráno zemřel v koncentračním táboře v Brandenburgu nad Havolou.

Akce bude slavnostně zahájena ve tři hodiny odpoledne ve středu 10. května v budově Základní školy v Křížové ulici v Jihlavě.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: