Z bývalé nemocniční vrátnice voní hamburgery. "Vymýšlíme je doma," říká autorka Burgrárny




Burgrárna vznikla v budově bývalé vrátnice u vjezdu do areálu jihlavské nemocnice. Funguje už dva roky a získává si stále více příznivců. Majitelka Eva Čejková tvrdí, že základem této pochoutky je kvalitní maso, bulka a samozřejmě čerstvá zelenina.

Občerstvení s burgery si většina lidí spojuje spíše s Amerikou. Jak vás napadlo otevřít zrovna tenhle podnik? 

Když začínáte s podnikáním, většinou máte nápad a hledáte odpovídající prostory. My měli opačný postup. Měli jsme prostory a přemýšleli jsme, co tam. Jelikož jsem absolvovala masérské kurzy a o masírování už jsem delší dobu přemýšlela, tak se to zpočátku ubíralo tímto směrem.

A co vás tedy pak přivedlo na burgery? 

Při jednom výletu na jih Čech jsme si s přítelem dali k obědu burgery. Moc nám chutnaly. A když jsme se vrátili domů, tak mi postupně došlo, že právě tohle by mohla být správná cesta. V Jihlavě burgrárna nebyla. A v restauracích nemusí být buergery tak dobré, pokud se na ně nespecializují. Tehdy se zrodil tenhle nápad. A pak už to šlo rychle.

Máte vzdělání v oboru? 

Kdepak, jsem vystudovaná ekonomka.

Co jste dělala předtím? 

Provozovala jsem Svět zdraví. Je to trochu úsměvné ve srovnání se současností, protože tam k nám chodili lidé hubnout. Burgery v jídelníčku od nás rozhodně zařazené neměli. I když na druhou stranu na hovězím mase a zelenině nic špatného není, ba právě naopak. A teď si k nám chodí nacpat „bříška“.

A jak jste vymýšleli recepty?

V rodině jsme všichni gurmáni, takže jsme vymýšleli recepty a ty otestovali prvně na sobě. Denně jsem připravovala burgery a zkoušelo se. Jednou bylo třeba změnit dresink, jindy něco jiného. Tím jsme si i vyladili nabídku produktů. Takže to, co chutnalo nám, to prodáváme i zákazníkům. A zatím to vypadá, že se to vyplácí.

Přemýšlela jste i o dalším rozvoji podniku?  

Řešili jsme třeba možnosti rozšiřování Burgrárny.  Ale zatím jsme to zavrhli. Spoléháme se jen na sebe. Kdybychom tu měli další zaměstnance, stejně bych tu trávila čas, abych na ně dohlížela. Kvalita by pak taky nemusela být tak vysoká, jako teď, což nechceme riskovat.  Pověst si zkazíte jenom jednou.

Co je základem kvalitního burgeru?

Určitě kvalitní maso a bulka. Maso odebíráme z domácích chovů. Housky máme od jiného dodavatele než dřív. Měl je dobré, ale chtěl denně velký odběr, a to jsme nemohli zaručit.  Nyní si můžeme říci, jaký počet chceme. Jednu chvíli jsem i zvažovala, že si budu bulky dělat sama. Ale když jsem to zkusila, tak jsem to zavrhla, protože bych musela koupit větší profi troubu, a to se už nevyplatí.

Kolik burgerů průměrně připravíte?

Ty počty strašně lítají. V létě, když máme zahrádku, je to lepší. Teď v zimě výrazně slabší, proto máme třeba v pondělí zavřeno.

Překvapilo vás něco při výrobě burgerů?

Úplně mi vyrazily dech zimní ceny zeleniny. Přiznám se, že v minulosti jsem to nevnímala tolik. Když rajčata z dvaceti korun zdraží na sedmdesát, tak se vás to samozřejmě citelně dotkne. Kdybychom měli reagovat na ceny zeleniny, která musí být vždy čerstvá, tak by v zimě musel zdražit burger aspoň o dvacet korun. 

Které burgery se nejvíc prodávají?

Velmi oblíbený je ten se slaninou. Nebo trhaný. Tam se maso musí pěkně naložit a pomalu se peče alespoň šest hodin, aby se krásně rozpadalo.

Je nějaký, který se nechytil?

Když jsme začínali, tak vegetariánský burger, který jsem připravovala z bulguru. Nevím, čím to bylo. Možná nás lidi ještě moc neznali. Teď máme alternativu s camembertem na grilu.

ČTĚTE TAKÉ: V Jihlavě mají i psi svůj luxusní salon, stará se však také o ty z útulku

Nabízíte ale i polévky.

Ano. Původní plán byl, že by se prodávaly na dopolední svačinu, protože jsou poctivé a opravdu zasytí. Třeba takový boršč je obzvlášť vydatný. Jsou čerstvě zavařené do speciálních vakuovacích sáčků. Proto nabízíme sedm druhů. Musím ale říct, že tím, jak jsou ty burgery velké, si lidé často dávají jen je. Kdo si dá polévku, burger a  hranolky, tak má co dělat, aby to snědl.

Stačí vám vaše skromné prostory?

Začít podnikat a vrazit do toho hodně peněz, je hezké. Ale co když podnikatelský záměr nevyjde? Radši jsme se tedy rozhodli, že si Burgrárnu vybudujeme sami. Přítel je šikovný, já zase hned vidím, jak by měl prostor vypadat. Zkrátka jsme řezali, brousili, lakovali a malovali. A to celá rodina. Mám syna a dceru, i oni museli přidat ruku k dílu. Syn mi nyní v Burgrárně vypomáhá. A hlavně, když si něco uděláte sami, tak vás to i více těší.  Fungujeme tu dva roky a jsme spokojení. Vím, že musíme zapracovat na reklamě. Od začátku fungujeme na bázi referencí. Jasně, je to asi nejlepší reklama, ale jde to pomalu.

Máte i pravidelné zákazníky?

Určitě. Někteří chodí denně, jiní obden. Jsou spokojení. Abychom sem dostali i další zákazníky, nabízíme také různé akce. Se City kartou mají každý desátý burger zdarma. Dárci krve pak mají slevu deset procent na jeden burger.

Dárci krve? Sama chodíte darovat, nebo proč zrovna tato sleva?

Ano, chodíme s přítelem. Vážím si lidí, kteří ji darují. Když přijdou s průkazem dárce, mají automaticky slevu.

Kdy máte otevřeno?

Od pondělí do pátku, a to od deseti do šesti. Teď v zimě jsme vypustili pondělí, protože zákazníci mají asi navařeno ještě z víkendu. Bylo to nerentabilní.

Spolupracujete i s nějakou rozvozovou firmou?

V minulosti jsme to dělali. Jenže firma chtěla vysokou marži. Navíc jsme neměli jistotu, že se jídlo dostane k lidem včas, což je u burgerů celkem důležité. Dělalo by to špatnou reklamu. Takže jsme od toho upustili. Teď maximálně sami vozíme ve větším počtu třeba do podniků, když si lidé zavolají.

Do továren?

Ano, objednávají si u nás party zaměstnanců. Připravovali jsme takto už třeba i třicet burgerů najednou. 

Vycházíte zákazníkům vstříc i jinak?

Naučili jsme si je na včasné objednávky. Zavolají dopředu, že přijdou a chtějí připravit nějaký burger. A nám to usnadní práci, když se objednávky nehromadí.

Účastnili jste se i Burger festivalu tady v Jihlavě.

Ano, skončili jsme čtvrtí. Aniž bych si chtěla stěžovat, trošku jsme doplatili na to, že jsme domácí. Plno lidí nám řeklo, že nás zná a chtějí zkusit někoho jiného. Ve výsledku nám pak na kartičkách chyběly tyhle body. Na druhou stranu ale nebylo výjimkou, že někdo přišel a byl překvapený, že jsme z Jihlavy a nezná nás.

Jezdíte se inspirovat i jinam?

Samozřejmě jsme s přítelem jeli třeba do Prahy či do Brna. Tam mají velké a zajeté burgrárny. Ale i tam mohu říci, že byly naše burgery  srovnatelné.

Mohou vaše burgery lidé ochutnat i jinde? Třeba na nějakém festivalu?

V létě jsme chtěli na Čeřínek fest. Což nakonec nevyšlo. Budeme se ale snažit o to, aby o nás lidi věděli. Snad jim burgery zachutnají a rádi se pak za námi vrátí.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: