První počítačový virus slaví 30 let. Morrisův červ nakazil NASA či Pentagon



 01. 12. 2018

Zavirovaný počítač je velkou nepříjemností nejen pro lidi, kteří na něm dnes a denně pracují. Upozornění na nutnost používání antivirové ochrany však zdaleka ne všichni berou vážně. První počítačový virus slaví kulaté třicáté narozeniny. „Vykolejil“ tehdy i systémy NASA či Pentagonu. Jeho autor skončil v podmínce.

Morris Warm. Pro současníky neznámý pojem. Pro uživatele prvních počítačů strašák, jenž odstartoval hackerskou vlnu. V roce 1988 se právě tento „červ“ infiltroval do několika tisíc počítačů na celém světě. Jeho autor chtěl zjistit, kolik počítačů je připojeno k internetu.

„Kompromitované počítače patřily především výzkumným a univerzitním institucím jako je například Massachusettský technologický institut. Nevyhnul se však ani státním organizacím jako jsou NASA nebo Pentagon. Mnohé počítače zůstaly nakažené i 72 hodin. Viníkem ojedinělé situace byla zvědavost Roberta Tappana Morrise, který chtěl zjistit, jak velký je internet a kolik stanic je v něm připojených,“ popisoval Marek Turoň ze společnosti, která zabezpečuje síťovou ochranu firem.

Tehdejší virus vypadal tak, že „cestoval“ z počítače do počítače, přičemž se vždy musel „ohlásit“ na server. Aby nebylo snadné ho zablokovat, instaloval se mnohdy při více úkonech, takže postupně počítač zpomalil natolik, že byl nepoužitelný.

Autor viru vyfasoval u soudu tříletou podmínku, 400 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu deset tisíc dolarů.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: