Obhájce přišel o body s nováčkem. Králem Slezska je po neděli Opava



 12. 11. 2018

Hned tři silné momenty přineslo 15. kolo české nejvyšší fotbalové soutěže. Obhájce prvenství z Plzně překvapivě ztratil body s nováčkem z Příbrami. Ostře sledovanou bitvu o krále Slezska vyhrála znovuzrozená Opava, která se paradoxně po odchodu strůjce úspěchu Skuhravého zvedá. Do bojů o titul se vrátila také Sparta. Byť se znovu velmi nadřela.

Tradičních osm duelů nabídlo patnácté kolo české nejvyšší fotbalové soutěže. Zraky fanoušků se patrně nejvíc upíraly na slezské derby. Ani zbylých sedm zápasů všech nepřineslo fotbalovou nudu.

Mladá Boleslav má dlouhodobější útlum. Z kdysi ambiciózního mužstva, které vyřadilo i slavný Olympique Marseille, zůstal jen stín. Ani letos to nevypadá, že z něj Středočeši dokážou vystoupit. Jedinečnou příležitost učinit krok vzhůru měli proti slabé a poslední pražské Dukle. Bez vstřeleného gólu se ale vyhrát nedá.

O tom by mohli vyprávět na Slovácku. To doma podlehlo Liberci a vzývá spasitele Martina Svědíka, který ho přijde pozvednout z drsné Vysočiny, která ve druhé lize cílí na ligový „kambek“.

15. kolo 1. fotbalové ligy

FK Mladá Boleslav - FK Dukla Praha 0:0
MFK Karviná - AC Sparta Praha    1:3
1.FC Slovácko - FC Slovan Liberec 0:1
SFC Opava - FC Baník Ostrava 2:1    
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1
FC Viktoria Plzeň - 1.FK Příbram 1:1
FK Teplice - SK Sigma Olomouc 0:0
SK Slavia Praha - FC Fastav Zlín 3:1

Zpět ve hře o titul je také pražská Sparta. Ani ta ale stále nehraje tak, jak by si její fanoušci představovali. V Karviné prohrávala, pomyslným darem z nebes byla až červená karta pro Budínského, díky níž měli Letenští výhodu jednoho muže navíc. Tu trojnásobně zhodnotili, což sice stále znamená sedmibodovou ztrátu na první Slavii, ale také udržení reálné šance na její dohnání.

 

Plzeňská ztráta s "neRealem" z Příbrami

To teď čeká také mistrovskou Plzeň. Ta totiž doma senzačně ztratila s nováčkem z Příbrami. Po debaklu od Realu Madrid je to tak druhá facka v jednom týdnu. Hezky to vystihl trenér Středočechů Csaplár: „Nejsme Real Madrid, i když se tak snažíme hrát. 30 milionů porazilo půl miliardy. Viděl jsem 11 odhodlaných kluků, kteří hráli na hranici možností.“ (více ve videu, čas 5.29) Odhodlaní kluci jsou třináctí. Z před sezonou odepisovaného týmu vcelku slušná bilance.

Z výhry se doma očekávaně radoval také Jablonec a pražská Slavia. V Edenu sice překvapivě vedli zlínští ševci, pak ale začal úřadovat „Miňo“ Stoch a nejen díky němu teď sešívaní kralují celé soutěži. Fotky z oslavy ve vířivce tentokrát jejich šéf Jaroslav Tvrdík zapomněl publikovat na Twitteru, takže se Blesk neměl čeho chytit. Ještě že.

Fotbalová gólparáda se nekonala ani v defenzivní baště na teplických Stínadlech. Bod zde vykopala Olomouc, senzace minulého ročníku. Otázkou je, zda se nezačíná kývat židlička pod lodivodem Jílkem. Ten je sice symbolem hanácké obrody. Letošní úroda je však prachmizerná ve srovnání s tou loňskou.

 

Kopeckého cesta na slezský knížecí trůn

Asi největší radost pak včera panovala v Opavě. Nenávist mezi Baníkem a Slezským FC je snad ještě větší, jak odpor Ostravanů ke všemu, co jen trochu zavání Prahou. Souboj o krále Slezska vyzněl lépe pro domácí výběr. Tak jako v Olomouci div nesvatořečili trenéra Václava Jílka, podobně přistupovali v Opavě k lodivodovi Romanu Skuhravému. Jenže ten kvůli synovi Slezsko opustil.

A tak je záchranářská mise na Ivanu Kopeckém. Teď v rámci ní udělal velký krok vpřed. Dokázal totiž porazit arcirivala. Lepší cesta k zisku fanoušků na svou stranu asi neexistuje. I když vlastně možná ano. Přejet za tři týdny doma první Slavii.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: