SZPI se dlouhodobě a systematicky zaměřuje na dodržování legislativy u dovozců a zpracovatelů máku.
„Potravinářský mák je tradiční komoditou tuzemských pěstitelů a zpracovatelů. V posledním období dochází k nárůstu pochybení souvisejících s dovozem odpadního technického máku ze zahraničí, který bývá vydáván za tuzemský,“ vysvětlil tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.
Technický mák je podle inspektorů SZPI často upravován pomocí takzvané termostabilizace tak, aby mohl být nabízen jako potravina.
„SZPI prověřila celkem 551 šarží máku. Ve dvou případech inspektoři zjistili, že provozovatel původ máku není schopen doložit,“ popsal mluvčí.
„Ve 13 případech kontroloři prokázali, že provozovatelé nesplnili povinnost nahlásit dovoz máku ze zahraničí. 53 provozovatelů nesplnilo povinnost registrovat svou činnost u SZPI,“ doplnil Kopřiva.
Morfinové alkaloidy
Analýzu bezpečnosti máku inspektoři zaměřili na ověření přítomnosti morfinových alkaloidů, těžkých kovů a reziduí pesticidů.
„SZPI ve třech případech prostřednictvím laboratorního rozboru prokázala přítomnost nadlimitního množství picoxystrobinu (pesticid s fungicidním účinkem),“ řekl mluvčí.
Jeden vzorek byl kontaminovaný nadlimitním množstvím semen merlíku a laskavce a dvě šarže vykazovaly nežádoucí změny – pach po žluknutí.
U dvou šarží v objemu stovek kilogramů SZPI zjistila, že nejsou označeny jako mák upravený termostablizací.
„Jde o proces umělého snížení obsahu morfinu u máku, který je pěstovaný jako technický – farmaceutický,“ upozornil Kopřiva.
Tento mák je podle mluvčího upravován pro využití v potravinářství. „V případě využití termostabilizace je nezbytné, aby bylo zajištěno informování odběratelů i spotřebitelů, že jde o technický mák upravený na potravinářský,“ doplnil.
Autor: ( red)
Přidejte se k nám na facebooku!