FOTO: Děti ze školek navštívily zubní oddělení v nemocnici. Teď už vědí, že se není čeho bát




Přechod zubních ordinací ze státní sféry do soukromé s sebou mimo jiné přinesl konec pravidelných školních zubních prohlídek. Děti teď zubní lékaře navštěvují samy se svými rodiči, a to často s velkými obavami. Exkurze ve zlínské nemocnici jim ukázala, že se není čeho bát.

Pokud je první návštěva zubaře spojena s negativními zážitky, dost často se s dítětem tyto pocity táhnou celý život a návštěva stomatologa je pak pro ně spíš trestem. Tomu chce předejít zlínská nemocnice. Ta se rozhodla „špuntům“ ze školky předvést, jak to u zubaře vypadá a ukázat, že není čeho se bát.

„Exkurze dětí z mateřské školy byla na oddělení vůbec poprvé. Zájem byl velký, přijelo jich celkem 45 ve věku tří až pěti let. Podobné akce považuji za důležité. Zdaleka ne všichni rodiče jdou příkladem svým dětem a často je první návštěva v ordinaci zubního lékaře spojená s bolestivým nebo minimálně nepříjemným zážitkem,“ uvedl primář oddělení ústní a obličejové chirurgie Jiří Šimek.

Dříve děti chodily na prohlídky hromadně se třídou, takže se podporovaly navzájem a tolik se nebály. To v současnosti chybí. Exkurze má strach odbourat.

Ochotní zdravotníci dětem ukázali, jak si správně čistit zuby, dovolili jim nahlédnout i do ordinací a na operační sál.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: