Zlepšeme Česko ušetřilo obcím statisíce. Uživatelé nahlásili desítky tisíc problémů



 14. 08. 2019

Jak zlepšit své okolí i okolí jiných obcí se před rokem stalo snadnější a dostupnější. Mobilní aplikace Zlepšeme Česko pomáhá řešit problémy a šetří obcím peníze.

Mobilní aplikace Zlepšeme Česko letos slaví první narozeniny. A využívá ji přes padesát tisíc lidí, kteří za rok nahlásili desítky tisíc problémů 150 samosprávám. Pomáhají tak zlepšit podmínky pro život ve svém i cizím okolí.

„Mobilní telefon nosíme neustále s sebou a prakticky každý mobil má foťák a GPS. Díky aplikaci je možné problémy snadno a přesně zdokumentovat a obec tak závady může řešit levněji a prakticky okamžitě,“ komentoval přínos aplikace Ondřej Švrček, zakladatel komunikační platformy Mobilní Rozhlas, jehož součástí je aplikace Zlepšeme Česko. 

Pomocí projektů jako Lepší místo, ZmapujTo, Pocitové mapy nebo Ukliďme Česko můžou lidé upozorňovat takřka kdykoli na závady v obcích, které vidí, například na poškozené dětské hřiště a dopravní značení, přeplněné popelnice, černou skládku a další. Závadu aplikací nahlásí během minuty. Poté ji přidají přesnou GPS lokaci a můžou i fotografii.

„Po schválení dispečerem je podnět předán kompetentní osobě v dané samosprávě, která může problém začít řešit. To obcím šetří čas, ale také mnoho peněz,“ řekl Michal Marek, mluvčí FYI Prague.

V celorepublikově užívané aplikaci zatím nejvíce případů nahlásili občané Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje. Zde všude ušetřili obcím statisíce korun za obecní monitoring.

„Odklizení jediné černé skládky může obec stát až desítky tisíc korun. Pokud se díky Zlepšeme Česko podaří ji odhalit již v zárodku, zabráníme tomu, aby za pár týdnů či měsíců narostla do obřích rozměrů. Tím obci ušetříme čas i náklady,“ dodal Švrček.

Zlepšeme Česko používají i úředníci v obcích. Ti své obyvatele informují o dění v obci a zároveň je můžou varovat v případě nebezpečí, nebo je upozornit na nutnost přeparkování si kvůli čištění komunikací.

Uživatele čeká také řada anket a participativních rozpočtů, které pomáhají zapojit se aktivněji do veřejného dění.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: