Zelená oáza bude počtvrté pomáhat. Zájemcům přispěje na zeleň či výukové materiály



 07. 09. 2018

Čím dál vyšší teploty a počty suchých dní znepokojují nejen biology a krajinné odborníky. Nadace Partnerství již počtvrté přichází s programem Zelená oáza. Ten má pomoct se sázením nové zeleně či ekologickou osvětou.

Celkem 1,4 milionu korun bude připraveno k rozdělení zájemcům v rámci čtvrtého ročníku programu Zelená oáza. Cílem této akce je navrátit zeleň či vodní prvky do měst. Jednotliví žadatelé mohou získat 25 až 140 tisíc korun.

„Každoročně nás těší velký zájem veřejnosti, kdy vybíráme ze stovek přihlášených projektů. Aktivní občané a obce se stávají v posledních velmi suchých letech klíčovými hráči, kteří pomáhají zmírňovat důsledky oteplování sídel a nedostatku vody ve městech i krajině,“ popisoval Tomáš Pavlík ze společnosti MOL, která se na financování projektu podílí.

Právě tyto aktivity navíc kultivují často zanedbané lokality, které se postupně také stávají vyloučenými.

Výzva směřuje k úpravě zelených prostor, zahrad, lepší péči o remízky či květnaté louky, ale také k rozšiřování sadů. Nechybí ani lepší hospodaření s vodou, čištění vodních ploch, sběr dešťové vody či podpora a poradenství v této oblasti.

„Každé i jakkoliv malé opatření, které vrací zeleň nebo zadržuje vodu v městském prostoru, pomáhá snižovat negativní dopady klimatických změn,“ dodával ředitel Nadace Partnerství Milan Kundrata.

Vítězné projekty budou známé v únoru 2019. O podporu je možné žádat do 31. října na stránkách projektu.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: