Vstupovat na zamrzlé plochy je nyní extrémně nebezpečné, varují odborníci



 23. 01. 2019

Dvanáct centimetrů ledu. Taková je podle hasičů bezpečná hranice, kdy je možné vstoupit na zamrzlé plochy. Menší hodnoty jsou hazardem se zdravím. Strážníci také žádají, aby lidé neházeli na led kameny. Brání tím jeho zpevnění podél břehů.

Tuhé mrazy s sebou nepřináší jen omrzající tváře a uši, ale také oblíbené ledové hrátky. Jenže ty mohou být velmi riskantní. Pokud se lidé rozhodnou zvolit přírodní led a vyberou si zamrzlý rybník, je třeba hlídat dostatečnou sílu ledu.

„Momentálně je extrémně nebezpečné na zamrzající plochy vstupovat. Riziko propadnutí na většině míst hraničí s jistotou. Městská policie současně žádá všechny, kdo se vydají do okolí vodních ploch, aby na hladinu neházeli kameny,“ varovali brněnští strážníci.

Podle mužů zákona je testování tloušťky házením kamenů spíše ku škodě než ku prospěchu. Nejen že například na Brněnské přehradě odborníci pravidelně tloušťku ledu kontrolují, takže je možné se informace dočíst na internetu. Ale také uvízlé kameny brání zpevnění ledu podél břehů.

Své poznatky přidávají i hasiči Pardubického kraje. „Je třeba být maximálně opatrný především na přírodních plochách, kde voda přitéká a odtéká. Led tam může být slabší. Zároveň je vhodné obléct oblečení z umělých vláken. V případě propadu ledu totiž nenasákne tak rychle jako například bavlna,“ uvedla hasičská mluvčí Vendula Horáková.

Pokud opravdu dojde k propadu ledu, je třeba v první řadě hledět na vlastní bezpečí. K místu propadu se lze plazit či použít žebřík nebo jiné náčiní. Hodí se připravené lano. Nezbytné je taky okamžité přivolání záchranářů a hasičů, kteří mají k dispozici speciální techniku.

Brňané zjistí tloušťku ledu na přehradě například na facebookovém profilu městské policie.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: