Dokumentární radost nekončí, odstartovala Ji.hlava online



 01. 11. 2021

Jubilejní pětadvacátá Ji.hlava rozdala ceny, dokumentární radost však zdaleka nekončí.

V neděli odstartovala čtrnáctidenní Ji.hlava Online. Ta nabízí více než stovku filmů z programu letošního fyzického ročníku. "Diváci mohou zhlédnout nejen většinu vítězných filmů, ale také to nejzajímavější, co Ji.hlava letos nabídla. Všechny filmy z programu je možné sledovat až do půlnoci 14. listopadu, výběr filmů bude s českými titulky," přiblížila tisková mluvčí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Zuzana Kopáčová. Stávající akreditace na fyzickou podobu festivalu platí i online. Samostatná online akreditace vyjde na 400 korun. Filmový program je možné sledovat pouze na území ČR. 

Diváci se mohou těšit také na živé streamy. Do 3. listopadu bude Ji.hlava i nadále vysílat živě. Vysílání nabídne rozhovory, filmové tipy, ale například i online diskuse Inspiračního fóra. Každý den se diváci mohou těšit také na Q&A s tvůrci.

Nejlepším českým dokumentem je Bratrství italského režiséra Francesca Montagnera, cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesly Čiary slovenské režisérky Barbory Sliepkové. V sekci Svědectví ocenila porota například snímek Jak zničit mrak finské režisérky Tuiji Halttunen. Cenu za originální přístup získal čínský režisér Rikun Zhu za film Bez touhy skrývat se. Za celoživotní přínos světové kinematografii byla oceněna režisérka Jana Ševčíková. Festivalovou cenu pětadvacátého ročníku Ji.hlavy navrhl Federico Díaz.

V soutěžních sekcích pětadvacáté Ji.hlavy se setkalo sto dvacet filmů, z toho 64 ve světové, 18 v mezinárodní a 18 v evropské premiéře. Česká radost letos čítala devatenáct dokumentů. Nejlepším z nich je podle poroty Bratrství italského režiséra Francesca Montagnera. „Mikrokosmos rodiny bosenských pastevců překvapivě otevírá témata, která se dotýkají každého z nás. Bez doslovnosti a sebemenších kompromisů v audiovizuálním vyjádření,“ zní zdůvodnění šestičlenné poroty, ve které zasedl například loňský vítěz České radosti Jindřich Andrš nebo novinářka Marie Sýkorová.  Autoři vítězného snímku obdrží finanční odměnu dvě stě tisíc korun.

A ještě výhled do roku 2022. Příští rok se ji.hlavští diváci mohou těšit na rozsáhlou přehlídku filipínské dokumentární kinematografie.


Autor: Dana Křížková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: