Jihlavské kavárny, které se vám zapíší do života



 20. 01. 2022

Taky máte rádi kavárenské povalečství jako já? I když jsem jinak velmi aktivní člověk, tohle povalečství mě provází celým mým životem. Tak třeba na střední škole, kam se chodilo o volných hodinách nedej bože za školu? No jasně, do kavárny se spolužáky, kde se vedly plodné debaty o budoucnosti.

Jihlava má k těmto účelům jednu kavárnu jako stvořenou, kavárnu pro studenty, intelektuály a především pro mladou generaci, která sídlí kde jinde než pár metrů od jediné státní vysoké školy na Vysočině. Jmenuje se Cafe bar Sokolovna a má ještě něco navíc. Prostor, který sousedí s alternativním divadlem otevřených dveří. Směs vzdělávání a kultury, přesně takový koktejl je v této kavárně cítit. A když náhodou nestíháte třeba další hodinu a víte, že vám na ní bude padat hlava, zajděte si sem jen pro kafe do kelímku, s radostí vám ho připraví.

“V naší kavárně cirkulují zákazníci, kteří chodí do divadla, studenti, nebo rodiče, kteří čekají na své děti, až si odcvičí svůj kroužek v sokolovně, která je nad námi. Vyprofilovali jsme se jako kavárna, která je v různé časy pro různé sorty lidí,” usmál se provozovatel Cafe baru Sokolovna Přemysl Martinek.

Velkou a významnou etapou mého života byla mateřská, i tehdy jsem trávila svůj čas kavárenským poflakování, jestli se tomu tak dá tedy při chytání dítka z klouzačky, utírání stolu od rozpatlaného dortu a tak podobně, říkat. Tam, kde se na vás kvůli nadšenému volání mňam, lívance! vašeho dítka nebudou pohrdavě koukat, je kavárna Paseka. Tady mi bylo s dětmi, a pořád je, zkrátka dobře.

Protože dnešním mámám chybí takzvané draní peří. Sednout si v kruhu ostatních žen, povídat si, zabavit ruce, sdílet a nechat dítka, ať si lozí a skotačí kolem spolu s ostatními dětmi... A přesně takové prostředí umí Paseka nabídnout dokonale. Má osobnost. Má osobnost majitelky Pavly Pasekové, na Instagramu i Facebooku jako Kavárnice jihlavské, která se do interiéru kavárny dokonale vtiskla. Hned u vstupu je jasné, že podle nápisu na dveřích Alohomora tady mudly nečekejte, všichni uvnitř jsou kouzelníci. A ten největší z nich, skoro takový Brumbál, řekla bych, je Patrik. Obsluha kvůli které chcete do Paseky přijít zase, protože si pamatuje, že vy ráda ten flat white a vy zase to větší espresso, co vlastně vůbec není espresso, ale to nevadí a nefalšovaný úsměv a přijďte zase…

Poklady v knihovně

A ta knihovna! Tolik pokladů, a ten největší z nich - a to se Pavly ani nemusím ptát - je několik vydání Malého prince. Je všude včetně hesel z knihy vypálených do dřevěných polic. Paseka je láska. Nejen pro matky kavárenské povalečky, ale také pro meetingy byznysmenů, pro besedy se spisovateli, pro kurzy cvičení jógy nebo kurzy moderní kaligrafie, protože všechno tohle v Pasece najdete. V poslední době bývá však Paseka zavřená. “Je to kvůli tomu, že se mi příčí selektovat lidi u vchodu na očkované a neočkované, chci být apolitická, ale rodí se mi v hlavě nápad, jak to udělat a pokračovat,” nadhodila majitelka kavárny Pavla Paseková.

V Jihlavě máme ale i další kavárny, kam klidně Pavla z Paseky ráda přijde a ještě odtud hodí na Instagram fotku toho výborného dortu z kavárny odvedle a - určitě tam zajděte! To jen člověk kroutí hlavou zleva doprava a nevěřícně se usmívá. Konkurence nekonkurence. A přesně takové dorty mají “ve vážce”. Zaměřené na low carb, bezlepkové nebo se základem domácí suroviny? Stačí si vybrat. A zatímco si budete kousek tohohle dortu v Posezení u vážky vychutnávat, určitě se rozhlédněte kolem a zaměřte se na jediné - taky se tady cítíte jako v obýváku? Zapadlí do pohodlné měkké sedačky se spoustou titěrných a roztomilých věcí na poličkách, podlaze, i stěnách? Kdo těmhle věcem holduje, bude tady jako v ráji. 

Majitelka Eva Havlíková je věčné slunce, když si tady objednáte palačinky, sama vám naservíruje takovou nálož, že ji ani nebudete schopni spořádat, a dokonce si sem můžete zajít i na oběd. Jak sama Eva říká: “Když do vážky přijdu, lidé se se mnou baví, vidím, jak jim chutná co v kuchyni tvoříme, mám ohromnou vnitřní radost. Cítím to jako své poslání a proto tu otevřenou energii, jako právě doma v obýváku chci sdílet. Nikdo tu není cizí. Nově si můžete ve Vážce také zarezervovat svůj oblíbený stůl. Všímáme si totiž, že každý má oblíbený jiná, ke kterému se chce vracet…”


Autor: Dana Křížková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: