RADY NA PODZIM: Jak zvýšit imunitu? Pomůže sauna nebo sportování v přírodě



 22. 09. 2019

Po radách a tipech, jak předejít letním nemocem se nyní zaměříme na zvýšení imunity na podzim. Jak připravit tělo a imunitu celé rodiny poradí následující čtyři rady praktických lékařů.

Nejenom děti ve škole jsou náchylné na podzimní nemoci, mezi které patří virózy, nachlazení nebo kašel. Jak si podzimní malebné počasí užít bez rýmy, nachlazení nebo dokonce chřipky? 

Kromě pravidelného přísunu vitamínů imunitu posílí otužování. Lékaři doporučují svlažit se studenou sprchou nebo zajít se okoupat do potoka nebo rybníka.

S otužováním úzce souvisí i saunování, které je v Česku stále oblíbenější. Kromě odbourání stresu posiluje imunitu a regeneruje po sportování. Díky pobytu v sauně předcházíme lépe nachlazení, chřipce nebo problémům dýchacích cest.

„Měli by se mu ale vyhnout lidé s vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce. Všem, kteří nejsou zcela zdraví, bych před návštěvou sauny doporučil konzultaci s lékařem,“ řekl Jiří Bartoš ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Podzimní počasí je nevyzpytatelné. Deště a sychravina pomáhají bakteriím a virům k rychlejšímu šíření. Stejně tak jako stresové prostředí a zrychlený způsob života, které jsou typické s návratem do školy.

„Unavené tělo obtížně odolává virům a bakteriím. Odpočinkem a navozením psychické pohody lze mnoha obtížím předejít,“ vysvětlila Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Navzdory proměnlivému počasí lékaři doporučují sportování v přírodě, než ve vnitřních prostorách, jako například posilování. Podle Bartoše je ideálním sportem indiánský běh, jízda na kole nebo rychlá chůze se sportovními holemi.

„Cvičit bychom měli alespoň 40 minut pětkrát týdně. Časově vytížení lidé mohou zkusit chodit pěšky třeba do práce. Každý pohyb se počítá,“ dodal Bartoš.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: