„Mnozí prorokovali, že nevydržíme,“ vzpomíná stavař, který po otevření vinárny našel zálibu v kávě i pivu




Kavárna Muzeum, Vinové, Salloto, Pražírna Koruna, Radniční restaurace… známé jihlavské podniky mají společného jmenovatele – Miroslava Tomance. Ten se před více než dvěma desítkami let rozhodl spojit kulturu kávy a vína a svůj první známý podnik vytvořil z původně starého sklepa.

Miroslav Tomanec není jihlavským rodákem. Nedá však na ni dopustit a za léta, strávená v Jihlavě, se stal místním patriotem. To ho zavedlo také do politiky. Ale o tom tenhle rozhovor není. Tenhle rozhovor je čistě o tom, jak lze ze záliby vybudovat zajímavý byznys. O stavebním inženýrovi, který se přes zálibu ve víně a kávě postupně propracoval také k pivovarnictví. A  po vybudování jihlavského Radničního pivovaru s dalšími akcionáři rozjel muž původem z Valašska vaření piva i v bývalém lihovaru nedaleko krajského města Vysočiny.

Jak se vzděláním stavební inženýr dostane ke gastronomii? 

Původně jsem dělal ve stavebnictví a pět let také ředitele v hotelu Gustav Mahler. V Hotelu Gustav Mahler jsme přitom už od roku 2000 začali projekt Kultura vína (pořádání akcí s tématikou vína, pozn. red.), kde jsem vůbec poprvé „přičichl“ ke gastronomii a uvědomil si, že by mne bavilo soustředit se tímto směrem.

A co bylo dál?

Začátkem roku 2005 jsem založil naproti jihlavskému domu kultury první vinárnu Vinové, která vznikla ze starého sklepa. O gastronomii, kam spadá i vinařská kultura, kterou děláme, jsem se však zajímal dlouhodobě. Protože mne baví stejně jako kontakt s lidmi.

Jak na vaše podnikání mimo původní profesi reagovalo okolí?

Mnozí nám v začátcích prorokovali, že to nevydržíme… A my jsme dokonce Kavárnu Salotto, patřící k Vinové, už dvakrát rozšiřovali, z čehož máme samozřejmě radost. Ta kavárna byla jinak původně oděvní salon (o tom jsme psali zde, pozn. redakce). Náš plán byl spojit kulturu vína s kulturou kávy, protože nám přijde, že oboje jde docela dobře k sobě. A vždy se snažíme produkty zabývat do hloubky. Takže kávu si pražíme sami stejně jako máme sklípek s víny.

Pravidelně také pořádáte různé akce představující kulturu vína…

Ano, více než sedm let organizujeme mimo jiné třeba Vinárnu pod širým nebem na náměstí. V létě totiž lidé chodí na víno raději posedět ven a my jim k tomu nabídneme například letní kino nebo jiný program. Pravidelně také pořádáme Vítání jara sladkými víny. V květnu každoročně chystáme Den růžových vín. V našem programu pak nechybí ani vinné večery venku, akce se svatomartinskými víny, projekty zaměřené na mladší vína a další.

Na jaké z těchto akcí se můžou v nejbližší době lidé těšit?

Poslední letní vinnou akcí bude degustace pod širým nebem známého vinaře a našeho dlouholetého dodavatele Marka Špalka z Nového Šaldorfu. Podzimní sezonu ve Vinárně Vinové zahájíme kouzelnými víny ze Štyrska, pak tady chystáme už náš pravidelný program. A 11. listopadu se lidé můžou těšit na tradiční Slavnost mladých vín, nejenom svatomartinských

Akce s vínem pojímáte netradičně...

Snažím se, aby účastníci našich akcí získali nové informace o víně a dokázali o nich sami popovídat. Pořádáme i večery zaměřené na senzorické vjemy, kdy si můžou vyzkoušet po čem, jaké víno voní nebo chutná. Do Jihlavy přivážíme i příběhy pomocí vinařů odborníků. Také za nimi jezdíme do sklepů po celé střední Evropě, abychom se vzdělávali v novinkách.

Jezdíte za znalostmi i mimo Česko?

Ano. Třeba do francouzské oblasti Bordeaux, německé nejzajímavější vinařské oblasti Mosela, kde pěstují nádherné Ryzlinky a na mnoho dalších míst. Celkově navštěvujeme kolem třinácti zemí, takže je to pestré.

Pořádáte také speciální večery.

Bývají až pro třicet lidí. Člověk zaplatí vstupné a ochutná deset až patnáct často i luxusnějších vín. Kromě toho nabízíme povídání s vinaři, kromě českých například i s rakouskými, německými a dalšími. Organizujeme ale také posezení zaměřené na konkrétní odrůdu, jako například Sauvignon, Champagne, portská, chilská a další vína. Děláme i posezení s vínem, kdy ho vnímáte všemi smysly. To funguje už dvacet let. Pravidelně naše vína mohou lidé ochutnat na letním kině, které chystáme každoročně na jihlavském horním náměstí, nebo na koncertech, divadlech a již zmiňovaných vinných večerech.

Když se zabýváte víny, absolvoval jste například nějaký kurz nebo zkoušky, abyste mu více porozuměl?

Mám za sebou zkoušky degustátorů. Na takto zaměřených soutěžích ale ochutnáváte stovky vzorků a to mi ve finále připadá kontraproduktivní, takže jsem od toho upustil.

Sám máte oblíbenou odrůdu vína?

Mám rád všechna vína.

Jaké je podle vás nejsladší víno?

Je několik oblastí krásných sladkých vín. Například Tokaj v Maďarsku, Porto a Madeira v Portugalsku. A další. Já však preferuji Sauternes v Bordeaux.

Proč jste jako milovník vína vybudoval z někdejšího diskoclubu Netopýr Radniční pivovar?

Když něco děláte už delší dobu, tak chcete jít dál. No a tady na Vysočině se nedá postavit pořádná vinice, ale pivovar ano...Mimo víno jsme nedávno udělali další počin a sice pivovar v Kamenici u Jihlavy (o tom jsme psali zde, pozn. redakce)

Jaké máte další plány?

Po veliké investici do nového pivovaru nelze mít jiné plány, než zajistit jeho kvalitní fungování a dobré umístění produktů na trhu.

V Kamenici už vaříte pivo téměř dva roky. Jak se kamenickému pivu daří a jaké jsou na něj ohlasy?  

Myslím si, že se pivovaru daří úměrně ročnímu rozjezdu. Vaříme dvě značky, Kamenické pivo a Madcat. Podařilo se nám vyřešit naše kapacitní problémy a mohli jsme odejít z pivovaru v Hladově, kde jsme byli v pronájmu. To, co uvaříme za jeden týden v Radničním pivovaru, uvaříme za jediný den v Kamenici. 

Máte raději pivo nebo víno?

To se nedá říct jednoznačně, je to vždy podle příležitosti.


Autor: Zuzana Dudášová

Pracovala v redakci regionálního Deníku, poté v krajské MF DNES. Vidět jste ji také mohli jako televizní reportérku v TV Barrandov. Více jak dva roky zněl její hlas na vlnách Českého rozhlasu Vysočina. Kromě psaní textů a spolupráce s portálem City.cz se také věnuje fotografování.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: