Na ukrajinském festivale zahrají i „drahokamy“ ze Lvova. Boršč bude zadarmo



 23. 06. 2019

Již počtvrté přijedou do Ostravy ukrajinské soubory. Lidé si jejich umění užijí v centru města 29. června od 17.00 v zahradě TV Noe. Program odstartuje vokální souboru Korále z Olomouce, který za doprovodu kláves a houslí předvede ukrajinské písně.

Po loňském úspěchu se vrací „kroje“ z Tjačiva. Novinkou bude vystoupení dětského souboru národního tance Samocvity ze Lvova. „Diváci se mohou těšit na třpyt drahokamů, takový je totiž překlad názvu souboru, který sbírá ocenění na soutěžích i mimo Ukrajinu,“ uvedla jedna z organizátorek Veronika Mechová.

V Ostravě se uskuteční i vernisáž výstavy fotografií „СІРА ЗОНА“ (Grey Zone – o životě v blízkosti bojové linie), kterou zapůjčila kyjevská Caritas Ukraine. Autentické snímky pořídili charitní pracovníci, kteří pomáhají v oblastech zasažených válečným konfliktem.

Vedle hudby zájemce o akci čeká i promítání dokumentu Vzdálený štěkot psů, vítěze kategorie Nejlepší dokument na European Film Awards 2018. „Dokument se nám podařilo získat od dánských producentů a mimo Jeden svět se v Česku nepromítal. Očima desetiletého Oleha můžete nahlédnout do světa, kde všudypřítomná válka nechává nesmazatelné stopy nejen na duši hlavního hrdiny,“ představila snímek Mechová.

Pro návštěvníky je připravena ochutnávka boršče, který bude až do vyčerpání zásob zadarmo. „Vstupné je dobrovolné, příspěvkem podpoříte činnost Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce, které pomáhá potřebným na Ukrajině,“ vysvětlila Mechová.

Program se koná za každého počasí v zahradě TV Noe poblíž  kostela sv. Václava v centru Ostravy a koná se jakou součást Festivalu v ulicích.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: