Blikající zelená na semaforu udělala z Břeclavi modelové město



 28. 05. 2019

Konečně, chce se zvolat. To, co čeští řidiči obdivují v zahraničí, se konečně dostalo i do Česka. I když tedy zatím jen v podobě pomyslné první vlaštovky, která prý jaro nedělá. Kéž by tomu bylo naopak. V Břeclavi zavedou přes léto blikající zelenou. Usnadní život řidičům a snad konečně sníží počty průjezdů na červenou.

Určitě to znáte. Blížíte se ke světelné křižovatce. Jedete plynule, dle předpisů, nikoho neohrožujete ani neomezujete. A najednou se zelená změní na oranžovou. Co teď? Sešlápnout brzdu a riskovat, že do vás někdo narazí? Nebo to projet a doufat, že to stihnete? Dost lidí to nestíhá. A pak je v lepším případě někdo vytroubí, v horším přijde obálka s výzvou.

Tomu by ale měl být konec. Tedy minimálně v Břeclavi. Končící zelenou bude signalizovat její blikání. Rozjetý řidič tak včas zaregistruje, že je třeba zpomalovat, protože brzy skočí oranžová a po ní bleskově i rudá stopka.

„Břeclav se stane prvním městem v republice, kde řidiči blikající semafor uvidí. Dosud to podle platných předpisů nebylo možné, nyní ale ministerstvo dopravy uvažuje o změně. Centrum dopravního výzkumu proto vybralo Břeclav jako modelové město, kde ověří, jak by se blikající zelená osvědčila,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Šoféři v jihomoravském příhraničním městě mají od loňska k dispozici semafory s dynamickým řízením dopravy, které umožňuje průjezd aut dle aktuálního provozu a nemělo by se tak stávat, že zatímco v jednom směru bude kolona aut, zelená bude svítit vzduchu.

Blikající zelená bude dalším krokem ke zlepšení dopravní situace. Zatím lze jen doufat, že se novinka uchytí a rozšíří i do dalších oblastí celého Česka.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: