Česko ve středu zaplaví žluté kytičky s meruňkovou stužkou. Letos bojují proti rakovině plic



 15. 05. 2019

Pouhých dvacet korun pomůže vědcům a lékařům v boji proti rakovině. V roce 2019 se tradiční "květinový den" zaměřuje na rakovinu plic, jejímž symbolem je meruňková stužka. Tu si mohou lidé koupit napříč celým Českem již po třiadvacáté v řadě.

Po celé republice budete ve středu potkávat dobrovolníky se žlutými tričky a květinkami. Jedna stojí dvacet korun a tenhle doslova symbolický příspěvek pomůže k tomu, aby měli nemocní lidé větší šanci na uzdravení. Již 23. ročník sbírky v rámci Českého dne proti rakovině se zaměřuje na zákeřný karcinom plic.

K dispozici bude celkem 995 000 kytiček s letáčky o prevenci rakoviny, ty bude prodávat 14 700 dobrovolníků. Květinku si můžete zakoupit na 1 300 místech, přičemž do projektu je zapojeno dohromady 1 140 různých subjektů.

„Nejsmutnější na diagnóze rakoviny plic je to, že příčinou většiny onemocnění je kouření. Mnoha úmrtím a onemocněním by se dalo předejít. Kouření má dopad na zdraví jedince, na zdraví pasivních kuřáků, je zároveň zbytečnou zátěží pro zdravotnický systém,“ uvedla předsedkyně pořádající Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Novinkou letošního ročníku je mobilní aplikace Den proti rakovině, na které lidé zjistí, kde se pohybují dobrovolníci. Přispět mohou také zasláním dárcovské SMS zprávy či při návštěvě Žlutého stanu od 9 do 19 hodin.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: