Sucho už ohrožuje i divoká zvířata. Ochránci ve městech rozjeli akci Misku vody!



 24. 04. 2019

Členové Českého svazu ochránců přírody prosí o pomoc širokou veřejnost. Sucho na mnoha místech totiž ohrožuje divoká zvířata. Zejména ve městech jich mnoho trpí nedostatkem vody. Nejhorší je, že mnoho zvířat na jaře pečuje o mláďata. Dát jim napít může přitom každý: stačí na vhodné místo položit obyčejnou misku s vodou.

Miska s pravidelně obměňovanou vodou dokáže na zastíněném trávníku uprostřed zástavby, kde je přirozený zdroj vody nedostupný, udělat zázraky.

"Pomůže udržet divoká zvířata při životě. Na zemi jí využijí kromě ptáků také třeba ježci, veverky či někteří brouci. Důležité je vodu pravidelně obměňovat a misku alespoň jednou za týden pořádně umýt. Umístěna by měla být tak, aby v okolí 4-5 metrů nebyl žádný úkryt pro číhající kočku, měla by být ve stínu a úplně nejlépe pod převislými větvemi stromu," upozornil Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Jednoduchý zdroj vody je vhodný i na zahrady. "Zvířata mu rádi dají přednost před nebezpečnými a nezabezpečenými bazény, nevhodně konstruovanými jezírky či sudy na dešťovou vodu, ve kterých se mohou utopit," poznamenal ochranář.

Katastrofální sucho bude zřejmě pokračovat i letos a v jeho důsledku dojde k výrazným proměnám zvířecích populací.

"Některá zvířata už ale zjevně mají problém. Ochránci přírody v tomto roce například na tradičních tahových místech pozorovali extrémně málo žab, zejména dříve běžných ropuch obecných. V mnoha potocích se už v loňském roce nepodařilo přežít mláďatům mloků, protože potoky vyschly. I radikální pokles výskytu kosů, zaznamenaný během zimy v našem programu Živá zahrada, bude zřejmě v přímé souvislosti nejen s novým virem Usutu ale i s oslabením kosích populací vlivem sucha v loňském roce," uvedl Stýblo.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: