FOTO: Medvědici s obojkem přivábily Hukvaldy. Pohybuje se v noci, přes den spí



 14. 04. 2019

Medvědice, kterou nedávno ochránci přírody odchytili v Beskydech do speciální klece, uspali  a nasadili monitorovací obojek, vyrazila k hukvaldské oboře, na jejímž vrcholu se tyčí hrad Hukvaldy. Odborníci uklidňují obyvatele a návštěvníky rodiště hudebního skladatele Leoše Janáčka, že není důvod k panice, ale je třeba opatrnosti.

Turisté na vycházce nádhernou hukvaldskou oborou, kde biskupství Ostravsko-opavské chová daňky a muflony, medvědici zahlédli a upozornili policii, která komunikuje se správou hukvaldské obory i vedením obce.

„Určitě není potřeba vyvolávat paniku, rozhodně je ale na místě jistá opatrnost. Šelma se pohybuje poblíž místa, které přitahuje výletníky. Pokud lidé vědí, že setkání hrozí, musí být obezřetní. Jsme v úzkém kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy,“ upozornil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.               

Klid, nedívat se do očí, neutíkat

Experti šelmu sledují a v případě potřeby jsou připraveni i zasáhnout. „Medvěd, který se v Beskydech a i v okolí Hukvald pohybuje, je přísně chráněný. Pohybuje se v porostech mimo otevřenou krajinu hlavně v nočních hodinách. Během dne s největší pravděpodobností spí,“ uvedla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

K obezřetnosti stačí, aby se lidé po oblíbené oboře pohybovali po turistických trasách. Kdyby se šelmou setkali, musí se zdržet paniky. „Nejdůležitější je zachovat klid. Vyhnout se přímému pohledu do očí, zůstat stát a nechat medvěda odejít. Rozhodně není vhodné utíkat,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Filgas, který však chovatelům doporučil zabezpečit hospodářská zvířata.

„Občané by měli v případě, že medvěda zahlédnou, informovat policii, Krajský úřad MSK nebo Správu CHKO Beskydy na čísle 571 654 293,“ doplnila mluvčí.

Nastražená klec

Medvěda, který se přes měsíc pohybuje v Beskydech u Lysé hory, se expertům podařilo odchytit do nastražené klece. Zvíře dostalo telemetrický obojek a bylo na stejném místě vypuštěno. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně tak zjistí, jak se v krajině pohybuje a jaké má zvyky.

„V terénu byly čtyři speciální klece, na medvěda jsme líčili ryby, kukuřici a jablka. Po zhruba čtrnácti dnech do klece vlezla, přivolaný veterinář ji uspal a ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku jí nasadili telemetrický obojek a čip. Jedná se o medvědici,“ připomněl František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Medvědice váží 106 kilogramů a je vysoká 87 cm. Telemetrický obojek může být funkční zhruba dva roky, data o pozici jsou zaznamenávána každé dvě hodiny.

„Medvědici budeme  sledovat, data budou vyhodnocovat experti z Mendelovy univerzity. Předpokládáme, že by se na jaře mohlo zvíře odebrat do lesů, kde bude mít větší nabídku potravy než v zimě. V případě nutnosti ale můžeme přistoupit i k odplašení,“ řekl Jaskula.

Obyvatele i návštěvníky Beskyd požádal, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky a zbytky potravy, které by ji mohly lákat. „Medvěd se člověku obvykle vyhýbá, ale je to velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ podotkl Jaskula.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: