Češi hlásí problémy přes mobilní aplikace. V Budějovicích vytvořili svou vlastní



 28. 03. 2019

Moderní smartphony mají řadu možností využití. Neslouží zdaleka jen k běžné mezilidské komunikaci. Češi se naučili používat různé aplikace, díky nimž mohou rychle a pohodlně upozornit na nějaký problém. Jednou z aplikací je i Zlepšeme Česko. Některá města si vytváří aplikace vlastní. Například v Českých Budějovicích tak mohou lidé ohlásit černou skládku.

Objevili jste přetékající koš, do kterého už se nic nevejde? Stačí naskenovat QR kód, případně otevřít pro tyto účely připravenou aplikaci, zadat požadované údaje. A pak už jen čekat. „Většina telefonů již dnes má fotoaparát a GPS modul, takže s hlášením o problému lidé odesílají i fotodokumentaci a přesné údaje. To usnadňuje následné řešení problémů,“ vysvětloval Ondřej Švrček z organizace Zlepšeme Česko.

Jen přes aplikaci Zlepšeme Česko podají lidé každoročně přes 10 tisíc oznámení. Nejsou to však jen běžné problémy jako plné koše či například znečištěné lavičky. „Mezi podněty bylo například i upozornění na hlučný podvozek jedoucího vlaku, protiřečící si dopravní značení nebo podezření na vykradenou cizí garáž,“ doplňoval Švrček.

Autor projektu vyzývá nejen Čechy, ale také samotná města, aby se přidala k projektu Zlepšeme Česko. V letošním roce by si přál zapojení alespoň pětiny měst nad 15 tisíc obyvatel.

Někde si však vytváří vlastní aplikace. Jako například v Českých Budějovicích. Tam mohou lidé pomocí aplikace Hlášení závad - Dej tip oznámit nalezenou černou skládku. „Aplikace je bezplatná, lidé s její pomocí místo vyfotí, zařadí do příslušné kategorie a odešlou. Loni jsme takto měsíčně likvidovali 350 černých skládek. A to na náklady města,“ vysvětlovala mluvčí budějovické radnice Jitka Welzlová.

Vzhledem k oblibě chytrých telefonů lze očekávat, že se zvýší i množství uživatelů těchto aplikací. I takto totiž mohou lidé přispět k hezčímu vzhledu svých domovů. 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: