Jedete v protisměru, hlásí značky na vybraných úsecích dálnic



 11. 03. 2019

Série nehod, které způsobili řidiči jedoucí v protisměru po dálnicích, vedly k rozmístění varovných značek na prvních rizikových místech. Ministerstvo dopravy vydalo povolení k umístění varovných dopravních značek Stop – protisměr.

První informační značky se objevily na MDŽ 8.března na čtyřech vybraných lokalitách na dálnicích. Označení Stop – protisměr by mělo zamezit situaci, kdy se dezorientovaný řidič dostane do protisměru v nájezdu na dálnici.

Co dělat při jízdě v protisměru
Pokud se řidič dostane do protisměru, odborníci BESIPu radí zastavit na krajnici, opustit auto a zavolat policii. V žádném případě se na dálnici autem neotáčejte, varují řidiče.

„Nejprve se značky objeví v lokalitách, které byly policií označeny jako nejrizikovější. Následně bude policie pokračovat ve výběru dalších míst, kde má nová varovná tabule největší význam. Očekávám, že policie vybere další místa pro značky co nejdříve, abychom společně zvýšili bezpečnost řidičů,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

První značky řidiči potkají na dálnici D1 na exitu 41 sjezd od Prahy a exitu 357 sjezd od Brna, dálnice D2 na nultém kilometru z centra Brna a dále na dálnici D6 na exitu 146 sjezd od Karlových Varů. „Návrhy úseků vychází z rozborů nehod na dálnicích z důvodu jízdy v protisměru v letech 2018 i 2019 a tam, kde bylo možné určit konkrétní nájezd, kterým řidič do protisměru vjel,“ vysvětluje Lenka Rezková, tisková mluvčí ministerstva.  

Ministerstvo dopravy ve spolupráci s BESIPem, Ředitelstvím silnic a dálnic, dopravní policií a Ministerstvem vnitra plánuje značky i na další úseky. Ale nejen značky. „Řidičům bude při najíždění na dálnici pomáhat také nový systém vodorovného dopravního značení,“ říká mluvčí.

Dálniční nájezdy jsou nejrizikovějším místem, proto se na nich značky objeví. „S podobnými dopravním značením se mohou řidiči setkat na dálnicích i v sousedních státech, konkrétně v Rakousku a na Slovensku, dále i v Chorvatsku a Slovinsku,“ poznamenává mluvčí.     

 


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: