Při výpadku elektřiny pomůže web Bez šťávy, vyhledává i podle GPS souřadnic



 04. 02. 2019

Přestože je česká distribuční síť elektřiny neustále modernizovaná, přírodním rozmarům vždy čelit nedokáže. V V případě kalamit se zákaznické linky distributorů elektřiny nezastaví. Lidé však informace nově najdou také na webu Bez šťávy. Tam se bezplatně dozvědí, jaká je u nich aktuální situace.

Česká republika je z hlediska distribuce elektřiny rozdělena na tři území. Nejpočetněji je zastoupen ČEZ, který pokrývá Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Praha patří Pražské energetice. Jih republiky, tedy Jihočeský, Vysočina, Jihomoravský a Zlínský kraj má ve správě E.ON.

Primárně pro zákazníky ČEZu byla zřízena webová stránka Bez šťávy. Budou zde k nalezení informace o aktuální situace, a to včetně odstávek či poruch.

„V dnešní době považují naši zákazníci nepřetržitou dodávku elektřiny za samozřejmost, v případě výpadku pak ale o to více a naléhavěji požadují relevantní informace o nápravě daného stavu,“ komentoval ředitel distribuční sekce ČEZ Martin Zmelík.

Právě k tomu poslouží nový web. Dostupný bude z počítačů, mobilních telefonů i tabletů. Vyhledávání lze provádět i podle GPS souřadnic. „I s odběrateli z jiného distribučního území si systém umí poradit. Po vyplnění adresy systém informuje, že se dotyčná adresa nachází na distribučním území společnosti E.ON či PRE, a dále doporučí kontaktovat jejich zákaznické linky,“ doplnil Zmelík.

Lidé si často pletou pojmy dodavatel a distributor elektřiny. Zatímco distributora změnit nelze, jeho území je stanovené, dodavatele si lze vybrat. Není tak výjimkou, že na cizím distribučním území dodávají energii odlišné společnosti.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: