V Česku ubylo 15 tisíc dlužníků. I tak lidé mají půjčeno skoro padesát miliard korun



 18. 01. 2019

Ke konci roku 2018 bylo v registru SOLUS zapsáno 620 tisíc dospělých občanů České republiky, kteří měli nesplacený dluh po splatnosti. Je to však o téměř 15 tisíc lidí méně, než na konci roku 2017.

Podle registru dlužníků vývoj koresponduje s počtem vyhlášených osobních bankrotů v zemi. K historicky nejlepší platební morálce přispěly podle odborníků změny v legislativě.

Ke konci roku 2018 evidovalo sdružení SOLUS 7,14 % dospělých občanů s neuhrazeným dluhem. Celková dlužná částka činila 49,5 milirady korun. 

„Fungující registry klientských informací a nová legislativa, která vyžaduje odborné prověření schopnosti dostát svým smluvním závazkům, vytvářejí dobré podmínky pro zlepšení platební morálky. Aktuálně se podle zkušeností SOLUS do potíží s plněním svých závazků dostanou přibližně 2 % nových klientů, což je nejméně od historie samostatného českého státu,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Závazek po splatnosti zapsaný v registru dlužmíků nebo alespoň jeho část uhradilo v roce 2018 přes 252 tisíc lidí. V jednotlivých krajích se přitom počet lidí zapsaných v registru liší. Nejhůře jsou na tom kraje Ústecký - 13,64 %, Karlovarský - 11,9 %, naopak dobře jsou na tom kraje Vysočina a Zlínský.

SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob, jehož cílem je  přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků a ke zvyšování vymahatelnosti dluhů. SOLUS  sdružuje nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátory, distributory energií a další společnosti.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: