Čtvrtina restaurací v České republice neprošla při kontrole fritovacích olejů. „V každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení je inspektoři označili za nevhodné k lidské spotřebě,“ poznamenal k závěrům kontrol Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.
Do restaurací a bufetů kontroloři vyrazili kvůli špatným výsledkům v předchozích letech. „Proto inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé restaurací a provozů rychlého občerstvení nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu,“ naznačil mluvčí.
26 procent: přepálený
Inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritéz v 77 provozovnách a posoudili tam 93 vzorků olejů. „U celkem 26 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje na základě vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a podobně. Jejich zjištění potvrdily i laboratorní testy, s tím, že takové oleje jsou jako potravina nevhodné k lidské spotřebě a k přípravě pokrmů,“ řekl Kopřiva.
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. „V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Tam, kde došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby provozovatelé odstranili zjištěná pochybení. Bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty,“ doplnil mluvčí.
Vzhledem ke špatným výsledkům se budou kontroloři SZPI v kontrolách fritovacích olejů pokračovat i v budoucnu.
Autor: ( red )
Přidejte se k nám na facebooku!