Před 50 lety se upálil Jan Palach. V Karolinu ho uctí dlaždicí, v Olomouci trikolórou a zvony



 16. 01. 2019

Výklad Palachova upálení je různý: někdo je považuje za hrdinství, kterým se snažil vyburcovat společnost, další za akt zoufalství, když student pražské filozofické fakulty nevěděl, jak po sovětské okupaci dál. Jisté je, že se Jan Palach obětoval, aby upozornil na křivdu, která se Čechoslovákům udála. Lidé uctí jeho památku napříč městy republiky.

Před padesáti lety se student Filozofické fakulty pražské Univerzity Karlovy Jan Palach upálil na protest proti sovětské okupaci. Jeho osobnost si přitom lidé mohli připúomenout až během samoetové revoluce. 20. prosince 1989 bylo po Janu Palachovi opět pojmenováno náměstí před filozofickou fakultou v Praze. Na budovu školy byla umístěna pamětní deska od sochaře Olbrama Zoubka.

Symbolický návrat se poté konal 25. října 1990, kdy byla urna s Palachovým popelem slavnostně převezena z rodných Všetat na Olšanské hřbitovy v Praze. Ve stejném roce také vyšla také kniha Jiřího Lederera o Palachově činu.

Palachovo smutné jubileum si společnost připomene různými zoůsoby. Například v hlavním městě odhalí Palachovi pamětní dlaždici v Karolinu. Vzpomínat se bude také na Václavském či na Staroměstském náměstí, kam zamíří tichý průvod.

Zapojí se také další města. Chybět nebudou ani Všetaty, odkud Palach pocházel, či Mělník, kde vystudoval gymnázium, které nese jeho jméno. 

V Hradci Králové organizují akci studenti univerzity. Sraz průvodu je v 15.30 na Velkém náměstí. Odtud bude pokračovat na Masarykovo náměstí.

V Jihlavě, kde následoval Palacha na protest proti okupačním vojskům Varšavské smlouvy Evžen Plocek, si výročí také připomenou. U Plockova pomníku - ten jeho čin následoval v dubnu roku 1969.

„Pietní akt se uskuteční 16. ledna ve 13 hodin u pomníku Evžena Plocka na Masarykově náměstí. Kromě primátorky Koubové přijdou Palachovu památku uctít i náměstci Laštovička, Zeman a Kalina,“ uvedla mluvčí jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková.

„Pokud se nemůžete v daný termín k pomníku Evžena Plocka dostavit, najděte si čas alespoň na položení květiny k památníku kdykoli během jara,“ vyzvala mluvčí Hrdličková.

V Olomouci je pietní akt připraven na 17. hodinu před podloubím radnice. Ta bude nasvícena do barev české trikolóry. Ale to není vše. „Podařilo se také dohodnout s Arcibiskupstvím olomouckým, že se v sobotu 19. ledna přesně v 15.30, tedy v čase, kdy Jan Palach zemřel, rozezní zvony olomouckých chrámů,“ dodal náměstek olomouckého primátora Pavel Hekela.

V Ostravě antikvariát a klub Fiducia už na úterý připravil kompovaný pořad, který vzdal hold sebeobětování Jana Palacha a také Jana Zajíce (o tom více zde).


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: