Armáda svolává železné muže na zimním víceboj: Winter Survival 2019



 17. 01. 2019

Na přelomu ledna a února se v pohoří Hrubého Jeseníku uskuteční jubilejní 25. ročník otevřeného mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2019. Vytrvalostní závod Winter Survival pořádá Generální štáb Armády České republiky (AČR) a organizuje ji Univerzita obrany.

Závodu se ve dnech 27. ledna až 1. února zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat patnáct družstev. Z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska přijede pět armádních týmů.

„25. ročník mistrovství Winter Survival bude spojen s historickým odkazem a připomenutím 1. mezinárodních armádních lyžařských závodů konaných v únoru 1924 v Železné Rudě, jejichž pořadatelem bylo Ministerstvo národní obrany Československé republiky. Soutěžilo se tehdy v běhu na lyžích tříčlenných hlídek na 30 kilometrů se střelbou z velkorážní pušky a ve sdruženém závodě – běh na lyžích na 17 kilometrů, překážkový závod na 7 kikometrů a skok na lyžích. Ve všech závodech obsadili první místo českoslovenští vojáci,“ poznamenal Pavel Pazdera z rektorátu Univerzity obrany.

Na Winter Survivalu 2019 čeká tříčlenné vojenské hlídky zdolávání skalní stěny, překonávání vodních toků a říčních roklí. „Absolvují orientační běh a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc a transportovat zraněného, čeká je střelba z armádních zbraní a hod granátem na cíl. Dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím v zimním prostředí hor,L popsal Pazdera.

Celková délka přesunů na lyžích s veškerou výbavou pro přežití bude dlouhá přes 70 kilometrů. Soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách. „Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit si pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. Specifikou je i extrémní psychická zátěž,“ poznamenal Pazdera.

Winter Survival každoročně připravují příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně, kteří při speciální tělesné přípravě cvičí se studenty vojenské vysoké školy řadu disciplín a činností, jež se objevují v tomto náročném závodu. „Takže studenti – budoucí důstojníci Armády ČR během pětiletého magisterského studia prochází podobným výcvikem v zimních podmínkách,“ přiblížil Pavel Pazdera.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: