VIDEO: Kapela Čechomor začínala po hospodách, na scéně hraje už třicet let



 19. 01. 2019

Kytarista a zpěvák František Černý a houslista Karel Holas, kteří tvoří páteř kapely Čechomor, hrávali před lety pro náhodné kolemjdoucí nebo hospodské hosty. Mají silné bigbeatové cítění a nad lidovou písní podle svých slov kdysi ohrnovali nos...

Nový dokumentární snímek ostravského televizního studia Čechomor – 30 let se ohlíží za historií této úspěšné a uznávané skupiny. Hudebním dokumentem režiséra Jindřicha Procházky a kreativního producenta Marcela Nevína osobně provázejí obě vůdčí postavy kapely: František Černý, který si údajně nepamatuje vůbec nic, a Karel Holas, který si naopak pamatuje úplně všechno.

Film vznikal loni v létě, kdy existence Čechomoru dovršila 30 let. „Štáb muzikanty doprovodil na místa, jež symbolizují významné mezníky jejich kariéry. Od rodných Svitav a vzpomínek na „hudebku“, přes první zkušebny a pódia, až po červený koberec v Karlových Varech nebo aktuální práci v domovském nahrávacím studiu kapely na barrandovském kopci,“ popsala mluvčí České televize Taťána Reková.

„Není to tak, že by se dokument jen nostalgicky ohlížel za starými dobrými časy,“ popsal dramaturg a scenárista Marek Dohnal. „Kapela rekapituluje a jede dál. Své třicátiny slaví pracovně a namísto obligátní desky hitů si naděluje práci na novém albu, v novém složení a tentokrát navíc i s velkým dechovým orchestrem. Krom nahrávání cédéčka s přiléhavým názvem „Nadechnutí“ loni odehráli desítky vystoupení i speciálních jubilejně laděných turné, miniturné a mimořádných koncertů.“

Asistenční psi

Hudební dokument podkreslují zapomenuté lidové písničky, jimž dal Čechomor nový život. Postupně se tak skládá příběh kapely, která kdysi začínala jako neznámá parta pouličních muzikantů. 

„Čechomor udělal pro popularizaci české, moravské a slezské lidové hudby obrovský kus práce. Jeho přístup k folklóru se postaral o to, že se z „lidovek“ stala masově přijímaná záležitost,“ uvedl kreativní producent Marcel Nevín s tím, že Čechomor už patnáct let podporují neziskovou organizaci Pomocné tlapky, která vychovává asistenční psy pro tělesně postižené.

Ve filmu se objeví i řada hudebních osobností: David Koller, Michal Dvořák, Lenka Dusilová, Petr Zelenka, Vladimír Mišík, Tony Levin (King Crimson), Ewa Farna a další. „Za poslední tři roky se v ostravském studiu vyrobilo přes třicet hudebních solitérů. Každý je jiný a přitom jedinečný. A Čechomor? To je radost, pohlazení, zábava i hrdost, že lidová muzika se stává evergreeny, že lidová píseň a jazyk český nemizí ze scény populární hudby,“ poznamenal ředitel ostravského studia Tomáš Šiřina.

Dokument bude mít premiéru v sobotu 26. ledna ve 20.20 na programu ČT art.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: