Chlapi z horské služby měřili sníh. V Jeseníkách i Krkonoších varují před lavinami



 11. 01. 2019

Horská služba varuje před víkendem všechny návštěvníky Jeseníků na velké lavinové nebezpečí. Její upozornění přitom platí pro všechny lavinové svahy v tamních horách. Podobná situace panuje také v Krkonoších. Odborníci mluví o takzvaných deskových lavinách.

„Chlapci se vrátili po třech hodinách z měření sněhu… Horská služba upozorňuje na velké riziko deskových lavin ve všech lavinových katastrech v Jeseníkách,“ oznámili na Facebooku Skialp Jeseníky.

Za aktuálním nebezpečím lavin je vydatné sněžení a silný vítr. „Na závětrných svazích leží více jak půl metru převátého sněhu. Zde je velká pravděpodobnost uvolnění deskových lavin po dodatečném zatížení. Na severozápadních svazích se vytvořila nebezpečná sněhová vrstva hranatozrnitého sněhu a i zde jsou svahy velmi nestabilní,“ popsal Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. 

Pro Jeseníky tedy platí 3. stupeň lavinového nebezpečí. „Varování je ale na místě. Dnes dva naši specialisté zkoumali lavinové svahy. Sněhové profily vykazují nízkou stabilitu. V podstatě ve všech lavinových katastrech se vytvořily podmínky pro sesuv lavin. To znamená, že hrozí nebezpečí v případě jakéhokoliv pohybu v lavinových lokalitách,“ varuje turisty, běžkaře, lyžaře i snowboardisty Hejtmánek.

Horská služba návštěvníkům Jeseníků nedoporučuje, aby vyrazili na hřebenové túry. „I tam, kde nehrozí nebezpečí lavin, nejsou vzhledem k panujícímu počasí vhodné podmínky pro turistiku či skialpinismus,“ upozornil Hejtmánek.

Třetí stupeň v Krkonoších

Laviny hrozí také v Krkonoších, na jejichž hřebenech leží kolem metru a půl sněhu. „Poslední sněžení přineslo okolo 55 centimetrů nového sněhu. Ten padal za působení silného nárazového větru ze severozápadu, který přemísťoval sníh na závětrné svahy. Sněhové profily vykazují malou až střední stabilitu. Mohou se vyskytnout laviny z nového sněhu a laviny deskové,“ upozornil Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoš.

Lavina se v Krkonoších může utrhnout již při malém zatížení. „Zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až na dolní části svahu. Zvýšená opatrnost přitom platí na svazích se sklonem nad 30 stupňů,“ popsal Dlouhý.

Také v Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. „Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ dodal Dlouhý.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: