Sýček vymírá, malá sova často zbytečně končí v sudech, rourách a komínech



 13. 01. 2019

Sýček obecný je malá sova veliká asi jako hrdlička. A v Česku už je kriticky ohrožený - za posledních dvacet let se jeho počet snížil o 94 % na zhruba 100 až 130 párů. Často přitom umírá úplně zbytečně, protože uvázne v plastových rourách, nebo kbelících.

Odborníci z České společnosti ornitologické označují za soví past třeba napáječku na vodu, bez níž se chovatelé domácích zvířat neobejdou.

Ornitolog Jakub Mráz třeba okroužkoval na konci dubna 2010 na Ústecku samce sýčka obecného. O osm let později ho našel utopeného v napáječce pro koně. Byl nejstarší český sýček. „V technických pastech uhynula v Česku v posledních desetiletích víc jak třetina sýčků, u kterých známe příčinu smrti,“ upozornil Martin Šálek, koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Sýček obecný

je malá sova velikosti hrdličky. Charakteristická je jeho velká hlava a široko od sebe posazené žluté oči. Žije v západní a střední Evropě. V České republice je vázán prakticky výhradně na hospodářské budovy, které mu poskytují místa pro hnízdění a  jsou nedaleko pastvin, kde loví drobné obratlovce a větší bezobratlé živočichy. Sýček vytvořil i několik městských populací v Teplicích, Ústí nad Labem nebo Chomutově. Je věrný svému hnízdišti a má relativně malé domovské okrsky.
 

Sýčkové hynou v sudech, rourách, komínech, bazénech a jiných pastích. Ještě na začátku 20. století přitom byl tento pták  nejrozšířenější sovou. „Hlavním důvodem katastrofálního úbytku je přerod pestré zemědělské krajiny, sýčkovy původní domoviny, na průmyslovou krajinu s velkoplošným intenzivním zemědělstvím. V ní dramaticky ubyl velký hmyz, který je sýčkovou hlavní kořistí,“ vysvětlil Šálek.

Sýček proto přesídlil do blízkosti lidských sídel. „Obývá vesnice se stodolami, stájemi a jinými hospodářskými budovami, nevyhýbá se ani větším městům. Tady na sýčky čeká celá řada nebezpečí, která jim tu nevědomky přichystali lidé,“ popsal  Šálek.

Nejvíce ohrožená bývají nezkušená mláďata, nástrahy se však nevyhýbají ani dospělým. „Temné vertikální otvory v rourách, šachtách či komínech přitahují zvědavost ptáků, kteří se po hladkých stěnách nedokáží dostat zpět. Takové pasti jsou nebezpečné nejenom pro sýčka, ale i řadu dalších ptáků, což dokládá třeba nález 28 mrtvých sov pálených v jediné ocelové trubce od fukaru na seno,“ uvedl Šálek.

Zabezpečení „pastí“ je přitom rychlé a jednoduché. „Každý může  položit odstavenou rouru do vodorovné polohy nebo dát plovák do sudu s vodou či do bazénu,“ řekl Šálek, podle něhož ochránci sýčků v roce 2018 zabezpečili stovky pastí.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: