Česko sčítá ptáky napříč republikou. V akci bude přes 1600 lidí



 04. 01. 2019

Historická událost čeká na všechny příznivce ornitologie. Od pátku do neděle proběhne první takto rozsáhlé sčítání ptactva na celém území České republiky. Do terénu vyrazí více než 1600 spolupracovníků. Ti tak odstartují dlouhodobý program.

Podmínkou pro zapojení se do projektu nebyla znalost jednotlivých druhů ptáků. Přihlásit se mohl každý. Každý zapojený dostane k dispozici arch s kresbami nejčastějších druhů v našich končinách.

„Sčítat budeme po dobu jedné zvolené hodiny. U každého pozorovaného druhu zapisujeme vždy pouze nejvyšší počet současně spatřených jedinců. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich šest a po chvíli jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku,“ popisovala metodiku koordinátorka akce Dita Hořáková z České ornitologické společnosti.

Podle koordinátorky budou zapisovaní jen skutečně vidění ptáci. A tak i ten druh, který sice občas přilétá, ale nebude spatřen, zapsaný nebude.

Všichni účastníci projektu se do něj mohou zapojit opakovaně, a to klidně na více místech.

„Zjištění, že je na místě ptáků málo či dokonce žádní, je pro celkový obrázek důležité. Určitě chceme poslat výsledky, i kdyby během hodiny lidé nespatřili žádného ptáka,“ dodala koordinátorka.

Výsledky budou účastníci zadávat do online formuláře do 15. ledna. Pak dojde k vyhodnocení zaslaných údajů.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: