Co nás (ne)čeká v roce 2019? Víme první!



 31. 12. 2018

Rok se s rokem sešel a je tu zase Silvestr. Po oslavách, na které se všichni těší, přichází zpravidla kocovina, na kterou se všichni těší o něco méně. A po ní návrat do práce. Na ten se všichni těší nejvíc ze všeho. Nejen ten nás ale (ne)čeká v příštím roce. Pojďte se spolu s námi podívat, co se změní v jednotlivých krajích naší země, medem a strdím oplývající.

Začneme na západě republiky. Někdo by možná mohl tvrdit, že je lepší začít na východě, ale to už necháme na úhlu vašeho pohledu. Nejzápadnějším cípem naší republiky je Karlovarský kraj. V kuloárech se tvrdí, že dostane do názvu ekvivalent Карловарский край. Přitvrdí prý i měna - slábnoucí rubl nahradí poctivé německé euro.

V sousedním Plzeňském kraji se schyluje ke katastrofě. Senzační tažení fotbalistů Viktorie pohárovou Evropou totiž vyprázdnilo všechny pivní sudy a hlavní sládek tamějšího pivovaru bije na poplach - vypadá to na návrat chmelových brigád. Když se k tomu připočte fakt zrychlení cesty z vlakem o celých devět minut, je jasné, že tenhle region prostě skrývá svůj potenciál.

Jihočeském kraji to taky vypadá na velkou slávu. Hokejový Motor totiž prý konečně postoupí do nejvyšší soutěže. A jak si pro postup dojede? No přece po dostavěné dálnici D3.

To v Ústeckém kraji, tam mají jiné starosti. Populační exploze zde způsobila nedostatek míst k bydlení. Podle developerů se pod Střekov stěhují lidé i z Německa. Není se čemu divit. Zprůjezdněná dálnice D8 je totiž dopravním skvostem. A žáby skvrnité? Ty si jen tiše kuňkají v blízkosti nových tunelů.

Liberecký kraj, hostitel příští olympiády dětí a mládeže, chce atakovat rekord v návštěvnosti této akce. Podle zaručených informací objektivního portálu Plesk totiž chtějí pod Ještědem překonat 1,17 milionu prodaných lístků z olympiády v Pchjongčangu. Přispět k tomu mohou výrazně i fanoušci jabloneckého fotbalového klubu.

Na rekord si dělá zálusk také Královéhradecký kraj. Nově ustanovený závod Velká královéhradecká steeplechase o perník s mechovou příchutí budí zájem i v kolébce dostihového sportu Anglii. Účast prý předběžně přislíbil také známý fotbalový trenér José Mourinho. Teď je volný a „votroci“ přece jen o návrat do první ligy uvažují.

Ve vedlejším Pardubickém kraji se konečně dočkají. Pilotní projekt přímé demokracie a referenda se zde podařil, lidé si odhlasovali, že se novým hlavním městem východních Čech stanou právě Pardubice. Kritiku schytal jen znak „koněpůlek“. Podmínkou nového statusu města bude domalování zbytku koně. Radnice už vypsala veřejnou zakázku. Do dvou let by se mohlo začít malovat. Tedy pokud to nenapadne hnutí Stuha.

Středočeský kraj vyslyšel volání rudého hrdiny Jaroslava Vondráčka. Ten prohlásil, že by Praha měla být oplocena. Protože to však zavání nařčením z potlačování lidských práv, udělají to jinak - metropoli nechají zaDRáthovat.

To v metropoli, respektive jejím podzámčí, řeší problémy lepšolidí a novinářů. Jak potvrdil zámecký mluvka Vratislav Mluvčáček, za vším stojí novinářské hyeny. A kde ne, tak tam se jedná o kampaň. Obyčejní Pražané, jinak také známí jako zpovykaní Pražáci, se naopak těší, až se projedou linkou metra D. A až budou moct zavítat do brněnského metra.

Kraji Vysočina, respektive jejím hlavním městě Jihlavě, hledají nového ředitele dopravního podniku. Ambice si prý dělají lidé z Havlíčkova Brodu či Třebíče, zřejmě to ale vypadá na Jarka Málomluvku, jinak také šéfa regionálního festivalu dokumentárních filmů. „Jako malý jsem chtěl být řidičem. Původně tedy spíš popelářského vozu, ale trolejbusy taky nejsou k zahození. Teď mám šanci všem udílet knížecí rady,“ prohlásil exkluzivně pro portál Víme první! Pozvánku prý dostane také na regionální hokejové derby v nové hokejové aréně.

Své strasti řeší i na Moravě, konkrétně v Jihomoravském kraji. Brňané se těší na to, až se poprvé svezou po zbrusu nové dálnici do Vídně a až přijdou fandit reprezentaci na moderní stadion v Lužánkách. Ti, kteří nevlastní auto, pak zamíří do hlavního města Moravy vlakem. Nádraží Brno-Šalingrad je totiž mimo jiné ukázkou moderní architektury.

Ve Zlínském kraji problémy neřeší. Nakažení divočáci zmizeli a na další problémy pomůže slovácká slivovice. A kam nemůže ani slivovice, tam se dostane už jen medvěd. I na Zlínsku se ale rádi pochlubí. Tentokrát novým nádražím Zlín-Střed. Anebo jestli ne nádražím, tak aspoň zhruba padesátým projektem na jeho výstavbu.

Na nový svatostánek se těší také v Olomouckém kraji. Do hokejového kohoutího chrámu se budou bát soupeři jezdit už od Vyškova. Nakolik za to mohou nekonečné kolony, toť ponecháme jako řečnickou otázku.

A konečně Moravskoslezský kraj. Kraj razovity, kde o kvalitě života rozhodují výsledky fotbalových klubů. Baník, Opava i Karviná hrají nejvyšší soutěž. Regionální hegemon se navíc v tabulce nachází před pražskou Spartou. A tak i když je oprava zvlněné D1 stejně pravděpodobná jako vyřešení smogové situace v kraji, lidé zde jsou spokojení. Slovy jednoho řetěze - Tady je svět ještě v pořádku.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: