Bílé Vánoce letos zase nebudou. Za poslední roky tomu nebylo jinak



 22. 12. 2018

Už ani nepamatujete, kdy naposledy byly opravdu bílé Vánoce? Letošní rok jejich vizáž nepřipomene. Podle meteorologů lze očekávat spíš zataženou oblohu, občasný déšť a denní teploty nad nulou. Ochladit by se mělo znovu až v úterý.

Za posledních deset let se pohybovaly průměrné denní teploty na 24. prosince mezi jedním až pěti a půl stupni Celsia. A ani letos tomu zřejmě nebude jinak. Přes den očekávají meteorologové teploty mezi třemi až osmi stupni Celsia. Noční teploty by se pak měly pohybovat v rozmezí jednoho až šesti stupňů.

„Přestože jsou Vánoce v našich zeměpisných šířkách spojovány se zimním počasím a sněhovou nadílkou, v posledních letech jsme zaznamenali počasí odpovídající spíše počátku jara,“ vysvětlil meteorolog Štefan Handžák.

V minulosti nebylo žádnou výjimkou, že se denní teploty na Vánoce pohybovaly pod nulou. V letech 1997 až 2003 to bylo zcela běžné. Pak ale přišlo oteplení a jedinou „chladnější výjimkou“ byl rok 2007. Od té doby jsou Vánoce víceméně jen na blátě.

Teplotním rekordmanem uplynulé doby je Rožnov pod Radhoštěm z roku 2009, kde tehdy naměřili 13,8 stupňů Celsia. Maximální nejvyšší teplota 14,5 stupně je už však pořádně vousatá. Zaznamenaly ji dvě stanice v roce 1958.

Čerstvý sníh napadl na Vánoce naposledy v roce 2010. Od té doby nic. Ani to ale neznamená, že sníh o Vánocích vůbec není. V loňském roce hlásila Labská bouda dokonce rekord - 157 centimetrů bílé pokrývky.

Nejnižší teplotou na Štědrý den se pyšní Horská Kvilda z roku 2001. Tehdy zde rtuť klesla až k - 31,5 stupňům.

Letošní rok však rekordním zřejmě nebude. A pokud, tak jedině v té poněkud méně žádané teplotní variantě.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: