Páchnoucí postřik či zvýšení počtu hlídek. Lesy se brání před nájezdy zlodějů stromků



 14. 12. 2018

Vánoční atmosféra je neodmyslitelně spjata se zdobením vánočního stromku, pod nímž nejen děti nachází vytoužené dárky. Jenže zdaleka ne všichni si uvědomují, jak finančně náročná je péče o stromky, které mají vyrůst do žádoucí podoby. Namísto toho, aby si lidé stromek koupili, ho pak bezostyšně kradou v lesích. Tomu se snaží lesníci zabránit.

Pouze deset dní zbývá do letošních Vánoc. Shon nezažívají jen obchody a přepravní společnosti, ale také lesníci. Ti museli zvýšit množství hlídek v lesích. Chtějí tak zabránit zlodějům vánočních stromků.

„Už od listopadu jsme ve státních lesích posílili hlídky a stromkům, které by se mohly zalíbit zlodějům, prostřihujeme korunu, aby se snížila jejich estetická hodnota. Účinný je také chemický postřik. Stromkům neublíží, ale silný zápach v teple zloděje nepříjemně překvapí,“ uvedl Jiří Groda z Lesů České republiky.  

Největší zájem mají Češi o kavkazskou jedli. Ta ale obvykle v českých lesích vůbec neroste. Průměrná cena za jeden stromek činí 165 korun. Záleží však vždy na druhu a velikosti. 

„Nejlevněji vyjdou smrky. Pokud jde o výnos z této prodejní činnosti, prakticky se rovná vynaloženým nákladům. Prodej stromků tak bereme spíš jako službu lidem,“ dodal ekonomický ředitel společnosti Daniel Vlkanova.

Ani takto nízká cena však některé nenechavce neodradí od krádeže stromku. Ta se jim může v případě dopadení pěkně prodražit. Hrozí jim totiž až patnáctitisícová pokuta. 
 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: