Lesy České republiky hlásí rekord. Lesníci sesbírali 366 tun šišek a plodů



 24. 11. 2018

Dobrou zprávu hlásí Lesy České republiky. Letošní teplo přálo plodům jehličnatých i listnatých stromů. I díky tomu sesbírali lesníci rekordních 366 tun šišek a plodů. Využity budou k obnově lesů.

Vzrůstající množství oxidu uhličitého v ovzduší je problémem, na nějž odborníci upozorňují už dlouho. Jedním ze způsobů, jak s ním bojovat, je sázení zeleně.

„K obnově lesa potřebujeme stále více listnatých dřevin. Proto je letošní úspěšný sběr důležitý,“ pochvaloval si Pavel Indra, ředitel lesního hospodářství Lesů České republiky.

Díky bohaté úrodě bude lesní obnova snazší. V minulém roce se lesníkům podařilo sesbírat 42 tun šišek a plodů, o rok dříve to bylo 122 tun.

„Sbírat semena lesních dřevin je možné pouze v lese k tomu uznaném. Nejvíce plodů a šišek lesních dřevin se letos sebralo v Bílých Karpatech ve Zlínském kraji, u Hluboké nad Vltavou a Jindřichova Hradce v Jihočeském kraji, na Děčínsku, Litvínovsku a Rumbursku v Ústeckém kraji,“ popsala ředitelka semenářského závodu Lesů Zuzana Neznajová.

Letos nalezené sazenice budou k obnově použity na podzim příštího roku.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: