Počet diabetiků v republice stoupá. Pokles cukru v krvi může vést až k úmrtí



 16. 11. 2018

Přes 900 tisíc Čechů se léčí s cukrovkou. Toto onemocnění často doprovázejí stavy, kdy náhle poklesne hladina cukru v krvi. Pacient se následně dostane do kómatu, které bez účinné pomoci mnohdy končí smrtí.

Počet lidí s diagnostikovanou cukrovkou neustále stoupá. Podle posledních statistik se s tímto onemocněním léčí přes 900 tisíc Čechů. V letošním roce už více jak třistakrát vyjížděly záchranné posádky k pacientům, u kterých došlo ke zhoršení zdravotního stavu v důsledku náhlého poklesu cukru v krvi.

Takzvaná hypoglykemie a následné kolapsy mohou ve většině případů vyústit až v hypoglykemické kóma. Jde o život ohrožující stav, jehož zákeřnost spočívá mimo jiné v tom, že kolemjdoucí mohou příznaky považovat za opilost a postiženému nepomohou.

„K hypoglykemii dochází nejčastěji při léčbě cukrovky po předávkování inzulinem nebo jinými léky. Příčinou může být i nižší příjem potravy, zvracení či fyzická námaha. O hypoglykemii se jedná v případě, kdy hladina cukru v krvi klesne pod hranici 3,6 milimolů na litr. V domácích podmínkách se měření provádí z kapky krve osobním glukometrem, přístrojem, kterým bývají diabetici vybaveni,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Hypoglykemie se zprvu projevuje nevolností a zmateností, pocením a zrychleným dýcháním. Pokud nedojde k pomoci v této fázi, může dotyčný upadnout do bezvědomí.

„Pokud je postižený při vědomí, je potřeba mu urychleně podat cukr, například v oslazeném nápoji, v čokoládě nebo jiné sladkosti. Při mírných projevech hypoglykemie postačí i pečivo nebo ovoce,“ popsala mluvčí Poštová.

Pokud dotyčný není schopný sám vypít nápoj, sníst jídlo a udržet skleničku v ruce, není vhodné mu cokoliv podávat ústy.

V takové situaci je třeba volat tísňovou linku 155 a postupovat podle rad operátora. Obětaví kolemjdoucí musejí do příjezdu záchranné služby kontrolovat především vědomí a dýchání pacienta.

„Lidé, kteří prodělali opakované těžké hypoglykemie, bývají vybaveni injekční stříkačkou s glukagonem – hormonem, který zvyšuje hladinu cukru v krvi. Lék bývá uskladněn v krabičce oranžové barvy. Glukagon by měl aplikovat pouze poučený člověk. Těm, kteří tuto zkušenost nemají, pomohou po telefonu dispečeři zdravotnického operačního střediska záchranné služby,“ řekla Poštová.

Rychlá reakce a jeden telefonát mohou pomoci zachránit lidský život.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: