FOTO: Čapí pár uvízl v chladící věži. Jeden nepřežil, druhého zachránili hasiči



 28. 08. 2018

Dva čápi uvízli v chladící věži v areálu nečinného černouhelného dolu ve Stonavě na Karvinsku. Zatímco jeden z čápů uhynul, druhý podle ostrahy stál u svého zemřelého druha pět dní.

O víkendu se vydali čápa zachránit hasiči. "Stál zde podle pracovníka zdejší ostrahy nejméně pět dní, a to v přítomnosti uhynulého druha či družky, jehož tělo bylo zaklesnuto v dřevěné konstrukci uvnitř věže," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. 

Hasiči po telefonické konzultaci postupu s pracovníkem Záchranné stanice Bartošovice vlezli pomocí žebříku na dno chladicí věže a čápa stojícího na konstrukci zhruba tři metry nad dnem donutili k pohybu. 

Čáp slétl na dno chladící věže, ale kvůli konstrukci uvnitř věže nebyl schopen vzlétnout. Po chvíli nahánění se hasičům čápa bez zranění podařilo polapit, vysvobodit ze zajetí věže a vypustit jej na svobodu. 

"Čáp venku bez potíží vzlétl, po chvíli přistál a začal hledat potravu v okolní vysoké trávě. Od chladicí věže se nevzdaloval," dodal Kůdela. Hasiči pak ještě předali v igelitovém pytli tělo mrtvého čápa pracovníkovi stonavského běrného dvora. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: