Místo oslav půlstoletí republiky přijely tanky. S ideály mizely i stromy svobody



 21. 08. 2018

Měla to být velká sláva. Československo chystalo oslavy padesáti let republiky. Na její počest byly vysazovány stromy svobody. Sláva se však nekonala. Namísto šampaňského stříleli vojáci a přijely tanky.

Padesát let. Zřejmě ten nejoslavovanější věk v životě člověka. Půlstoletí. Spousta životních zkušeností, ale také ještě řada krásných let před sebou. V podobném duchu se měly nést také oslavy padesátého výročí založení Československé republiky. Země probouzející se ze socialistického útlaku však na veselí myslela předčasně. Radost jí překazila vojska Varšavské smlouvy.

„Řada stromů, která byla k oslavám půlstoletí republiky objednána, musela být pod vlivem nastupující normalizace zničena. Některé výsadby proběhly v utajení na soukromých zahradách. Tam, kde se nakonec okolo 28. října 1968 sázení uskutečnilo, za to organizátoři často zaplatili vyhazovem z práce nebo jinou formou perzekuce,“ popisovala koordinátorka nynější kampaně Zuzana Šeptunová.

Paradoxem je, že původně výsadbu iniciovalo samo předsednictvo tehdejší vlády. Výzvu k výsadbě ohlásil i Československý rozhlas.

Protestní výsadba pak stála místo nejednoho člověka. Například ředitel ždárské školy Bohuslav Brabec nejen že vysadil strom, ale ve školní kronice odsoudil okupaci. Do dvou let o svůj post přišel. Totéž platilo o dvou ředitelích z Brna a dalších učitelích v celém zbytku tehdejší republiky.

Mizely také pamětní tabulky u stromů. Tu z Frýdku-Místku lidé ukryli a na původní místo se vrátila až po revoluci v roce 1989. Nejzajímavější příběh se psal v Bruntálu. Místní komunisté tamější lípu po nocích tajně ničili, aby uhynula. To se jim podařilo. Z kořene stromu však po čase vyrašil nový kmen. Jako by symbolizoval nezdolnost snah o lidskou svobodu.  

Z vysázených stromů se tak staly symboly vzdoru. I o nich bude dnešní připomínka padesáti let od sovětské okupace.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: