FOTO: Hrozba na silnicích - led z projíždějících náklaďáků ničí auta



 27. 02. 2018

V mrazivých dnech čeká řidiče na cestách další, těžko předvídatelné nebezpečí. Tím je led padající z nákladních aut. Padající kusy ledu už poškodili několik aut i zranily řidiče jiného vozu. Přitom řidiči mají povinnost vůz před cestou očistit, upozorňuje policie.

Na Královéhradecku má na svědomí led, který ponechali řidiči nákladních vozů na autě a vydali se s ním na cestu, už tři poškozená auta během jednoho týdne. Odlomené kry v těchto případech způsobily škodu dohromady ve výši šedesát tisíc korun.

K první nehodě došlo na silnici u Černilova, nedaleko Hradce Králové, 19. února, a to krátce po desáté hodině. Škoda Rapid, jedoucí za kamionem, schytala zásah ledové kry, po němž bude majiteli vystaven účet na opravu v hodnotě deset tisíc korun.

Hned dvě auta pak byla poškozena na silnici I/33 ve středu 21. února o půl deváté ráno. Osobní auta jedoucí od Hořic do Hradce zasáhl led padající z nákladního vozu mezi kruhovým objezdem u ČKD a pneuservisem. Také v tomto případě voda v pevném skupenství Rapid poškodila. Třetím do party smolařů byl Mercedes. Na každém z poškozených aut vznikla škoda 25 tisíc.

„Ani jeden řidič nákladního vozidla si pravděpodobně ničeho nevšiml a pokračoval v jízdě. Ke zranění osob ani u jedné nehody nedošlo. Za přestupky hrozí řidičům pokuta v blokovém řízení až 2 tisíce korun a ve správním až 2,5 tisíce korun,“ uvedla mluvčí policie v Královéhradeckém kraji Iva Kormošová.

A policisté zatím neznají viníky, kteří svůj vůz od ledu před jízdou neočistili Proto žádají svědky, aby se ozvali na linku 158, případně na dopravím inspektorátu v Malšovicích.

Led ničil i v Ostravě

Podobný případ řeší policisté třeba i v Ostravě, kde 14. února půl hodiny před polednem spadl led z projíždějícícho  náklaďáku v Rudné ulici na octavii, jedoucí ve směru jízdy na Havířov.

"Led se měl uvolnit ze střechy protijedoucího nákladního vozidla, přičemž poškodil osobní vozidlo a také došlo k poranění jednačtyřicetiletého spolujezdce v tomto vozidle. Řidič nákladního vozidla pokračoval v jízdě, aniž by věc na místě řešil," uvedl mluvčí policie v Moravskoslezském kraji Richard Palát. I v Ostravě policie uvítá svědectví na lince 158.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: