Nehoda vzala motorkáři nohu. Život mu zachránili čtyři lidé, mezi nimi i poslanec



 14. 11. 2017

Boj o život čtyřiadvacetiletého motorkáře potkal na silnici v Třešti u Jihlavy čtveřici lidí. Jedním z nich je i poslanec a původní profesí lékař Vít Kaňkovský, který se postaral o to aby motorkář, kterému nehoda amputovala nohu, nevykrvácel.

Nehoda z června letošního roku, při níž čtyřiadvacetiletý mladík havaroval na motorce v Třešti u Jihlavy, pro něj skončila doživotními následky. Nebýt však rychlé pomoci od čtveřice zachránců, úraz by nepřežil. Jedním z nich byl i současný poslanec a jinak životním povoláním lékař Vít Kaňkovský. 

Ten si v úterý v Jihlavě společně ještě s druhou zachránkyní, Radkou Špringerovou, převzali titul 132, a 133. Gentleman silnic. Na místě pomáhali i manželé z Pardubic, kteří tam obdrží titul ve středu.

Nehoda se odehrála v sobotu 10. června, když motorkář projížděl Třeští nedaleko Jihlavy. Málem osudným se mu stalo, když se rozhodl předjet autobus a vjel do protisměru, kde se však čelně střetl s osobním autem.

"Motorkáře náraz odhodil na autobus. Na místě tak zůstali čtyři ranění z osobního automobilu a motocyklista v kritickém stavu," připomněla průběh nehody mluvčí policie v Kraji Vysočina Dana Čírtková.

U nehody se potkali dva zdravotníci v "civilu"
Právě v tu chvíli projížděla okolo první ze zachránců Radka Špringerová. "Jela jsem z práce, když jsem dorazila asi jako třetí na místo nehody. Hned jsem běžela pomoci. Vypadalo to velmi vážně, na zemi ležel motorkář bez celé nohy, která byla o pět metrů dál. Silně krvácel," popsala dramatickou situaci.

Mezitím u nehody zastavil i další řidič, poslanec a shodou okolností lékař Vít Kaňkovský. "Byl jsem na cestě pro dceru, když auta přede mnou zastavovala. Uviděl jsem zraněného motorkáře, měl utrženou dolní končetinu. Ačkoliv jsem již u řady dopravních nehod zasahoval, s holýma rukama jsem se u takto těžkého úrazu ocitl vůbec poprvé," přiznal Kaňkovský. 

"Ostatní s mužem komunikovali, aby neupadl do bezvědomí, sháněli další lékárničky a ručníky. Já jsem mu stlačil uprostřed břicha tepnu. Křičel bolestí, ale byl to jediný způsob, aby nevykrvácel. Minuty se zdály strašně dlouhé,“ vzpomněl Kaňkovský na dramatickou událost.

Vrtulník neměl kde přistát
Pro raněného pak přiletěl vrtulník, neměl ale kde přistát. Nakonec se snesl do vysoké trávy nedaleko čerpací stanice. Radka Špringerová, povoláním také zdravotnice, zůstávala s motocyklistou po celou dobu, dokud s ním záchranáři nevzlétli.

"Pomáhala jsem ho ještě napojit na infuze a zaintubovat. I když jsem se na to dívala jako profesionál, byl to pro mě nesmírně emotivní zážitek," dodala žena. 

Zraněné z osobního auta, do kterého motorkář čelně narazil, převezla sanitka s lehkými zraněními do nemocnice.

"Největším oceněním pro mě zůstává, že to přežil, a jak se s tím on sám popral,“ uvedla při převzetí ocenění Gentleman silnic Radka Špringerová. "U nehody byli všichni úžasní a maximálně pomáhali. V noci jsem z toho ale nespal, znám jeho rodiče. Když jsem se dozvěděl, že žije, měl jsem obrovskou radost," dodal Kaňkovský.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: