Česko straší neplodnost, na vině je bohatství a také touha po kariéře



 06. 09. 2017

Za neplodnost současné populace může řada věcí: dnešní pohodlný životní styl, nebo odkládání mateřství kvůli kariéře. V tuzemsku má problémy s plodností až čtvrtina párů. Za poslední čtvrtstoletí navíc klesl počet mužských spermií více než o polovinu.

Spousta lidí v tuzemsku odkládá rodičovství a když už by potomka chtěli, tak to kvůli vyššímu věku často nejde. "Celosvětové zkušenosti ukazují, že větší bohatství paradoxně vede k nižší porodnosti. V moderním světě neslyšíme biologické hodiny, neřídíme se přirozenými instinkty,“ uvedl brněnský lékař Vladimír Marek.

Dalším problémem je podle něho trvalý stres a nedostatek pohybu. S tím souhlasí i expert největší české reprodukční kliniky v Brně Štěpán Machač. „Za posledních 25 let klesl počet mužských spermií o 60 procent,“ konstatoval Machač.

Společenský tlak na úspěch vede i k odkládání mateřství. „Zatímco v pětadvaceti žena otěhotní většinou bez problémů, o deset let později už to tak hladce nejde,“ vysvětlil Pavel Machač a dodal, že pomoc odborníků tak vyhledává stále více lidí.

V tuzemsku má podle statistik problémy s plodností až čtvrtina párů. Díky zásahu reprodukčních klinik se v Česku ročně rodí přibližně 5 tisíc dětí.

Podle lékařů je ideálním věkem k otěhotnění u ženy 18. až 25. rok života.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: