V Česku startuje nonstop festival literatury, hosty letošního ročníku jsou Gruzínci



 29. 06. 2017

Největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení (MAČ) se rozjíždí. Letošní čestný host je Gruzie, jako první se představí v Anežském klášteře spisovatel Datho Turašvili, jenž se sám řadí mezi džínsovou generaci. Všechna ostatní čtení mohou zájemci sledovat živě na internetu na adrese www.mac365.cz.

Organizátoři nazývají MAČ festivalem „druhých“ a „třetích“ měst, ovšem letos akci zahájí gruzínský velvyslanec Zaal Gogsadze v hlavním městě České repubiky. Anežský klášter 29. června od sedmi hodin večer ve svém presbytáři přivítá „džínového“ autora Datha Turašviliho.

„Zazní tradiční gruzínské písně v podání vokální skupiny Haeri. Lidé si vyzkouší rychlokurz gruzínštíny nebo procházku po zemi pod Kavkazem,“ řekl Petr Minařík, ředitel festivalu z brněnského nakladatelství Host.

Autorské četní mohou zájemci slyšet mezi 1. červencem a 4. srpnem v Brně, Wrocławi, Ostravě, Košicích a ukrajinském Lvově.

„V každém městě se během jednoho měsíce představuje dvaašedesát spisovatelů a spisovatelek, celkem probíhá přes tři stovky autorských čtení a k tomu další doprovodný program. Veškerá čtení je možné sledovat živě a později v záznamu na internetu,“ poznamenal Minařík.

Kdo je Datho Turašvili?

Narodil se v roce 1966 v Tbilisi. Na tamější univerzitě a na univerzitách v Londýně a Madridu studoval literaturu, film a dějiny umění, v dramaturgii byl jeho vedoucím slavný gruzínský scénárista Erlom Achvlediani.

„imo scénáře píše Turašvili romány, povídky a divadelní hry, dále působí i jako literární překladatel z ruského, španělského a anglického jazyka. Debutoval románem Útěk ze SSSR - Džínsová generace, jímavým příběhem skupiny mladých lidí, kteří se stanou obětmi uzavřeného sovětského režimu,“ uvedl Minařík.

Román založený na skutečné události se záhy stal gruzínským bestsellerem. Mimo psaní se autor účastní horolezeckých expedic na Kavkaz.

Jeho dílo bylo přeloženo do více než deseti jazyků a dvakrát se stal držitelem literární ceny Saba,“ dodal Minařík.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: