VIDEO: MHD spustila kampaň, v níž Petr Svěcený komentuje „fauly“ ve veřejné dopravě



 11. 04. 2019

Ofsajd, hrubost či nesportovní chování. I sportovní laik tuší, že takové výrazy jsou typické pro sportovní zápolení. Jenže v přeneseném slova smyslu je lze použít také na chování lidí v městské hromadné dopravě. Celorepubliková kampaň Máte Hromadu Důvodů použila originální komentář Petra Svěceného, aby propagovala veřejnou dopravu. A MHD představuje jako sportovní kolbiště.

„Na hrací ploše máme hráčku, která by se chtěla zapojit do akce. Bez pomoci ostatních se ale vůbec nedostane do hry. Jako kdyby ji spoluhráči úplně ignorovali. Je v postavení mimo hru. Tohle si nezaslouží,“ zní jeden z mnoha komentářů. 

Kdo by nesledoval video, patrně by hádal, že se jedná o ženu při nějakém sportovním utkání. Jenže to není tak úplně pravda. Zkušený komentátor zde totiž popisuje situaci, kdy chce matka s kočárkem nastoupit do autobusu s bariérami. Jenže místo toho, aby jim cestující pomohli, dělají, že ji vůbec nevidí.

V podobném duchu se nesou i další videa, která prostřednictvím celostátní kampaně Máte Hromadu Důvodů upozorňují na chování lidí v prostředcích hromadné přepravy. Tu spustilo Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR), které spojilo dopravní podniky ve všech krajských městech a dalších velkých sídlech země.

Kampaň pranýřuje "neomalenost" lidí v MHD: agresivní muž, prodírající si cestu mezi sedačkami, symbolizuje hrubost. Mladá blondýnka, sledující bez přestání svůj mobil a zakrývající druhé sedadlo vlastní taškou, pro změnu nesportovní chování.

Vášnivý čtenář blokující dveře se provinil nedovoleným bráněním, mladí výrostci si z reproduktory pouští hlasitou hudbu a  jsou pro změnu "zakázaným uvolněním". A ani to není vše. YouTube profil kampaně představuje i další videa, která vtipně ukazují, jak se lidé běžně chovají.

Mnozí cestujjící si své nevhodné chování ani neuvědomují. „To, jak se v dopravním prostředku chováme k sobě i k vybavení, jak jsme ohleduplní k ostatním cestujícím, nebo jak se před nimi projevujeme, se odráží na celkovém dojmu z jízdy,“ upozornil předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Že má být tato aktivita nejen poučná, ale i vtipná, potvrzuje ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek. Také brněnský dopravce se projektu zúčastnil. „Vsadili jsme na sportovního ducha našeho národa, proto padla volba na skvělého komentátora sportovních utkání Petra Svěceného pro namluvení rozhlasových spotů i komentářů k videím. Věřím, že cestující i díky jeho osobnosti přijmou reklamní spoty pozitivně.“

Kampaň, která poběží celkem dva měsíce, stála 1,8 milionů korun. Na financování se podílelo sedmnáct zapojených dopravních podniků. Jejím cílem je krom pobavení také odstranění „nedovolených zákroků“ z prostředků hromadné přepravy a motivace k lepšímu chování v ní.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: