VIDEO: Líbí se ti, mami? Dětské obrázky poradí jak pomoci při epileptickém záchvatu



 07. 02. 2019

Epilepsie je ve společnosti stále do jisté míry tabu. Přestože je všeobecně známou nemocí, stále se najdou lidé, kteří nevědí, jak v případě záchvatu nemocným účinně pomoci. Nyní však získají jednoduchý návod. Namalují jej děti, kteří tuto chorobu znají.

11. únor patří mezinárodnímu dni epilepsie a po celém světe se připomíná, jak se k epileptikům chovat v případě, že dostanou záchvat. Mezi lidmi totiž dodnes koluje řada mýtů, třeba ten, že člověk v křeči musí mít v ústech něco pevného, aby si neukosl jazyk.  

Spolek EpiStop na to jde letos zajímavým způsobem. Připravil projekt Líbí se ti, mami?, který vyzývá děti, aby namalovaly obrázek, na němž bude návod, jak se při záchvatu chovat.

Motto tohoto ročníku zní Pomáhejme správně. „Nebraňte záškubům ani křečím, odstraňte předměty, které by mohly způsobit poranění. Podložte hlavu a uvolněte oděv kolem krku. To jsou základní pravidla pro všechny, kteří se setkají s člověkem, jenž prodělává epileptický záchvat,“ vysvětloval Přemysl Jiruška z akademie věd, jenže se epilepsií dlouhodobě zabývá.

Vítězové vyhrají sadu výtvarných pomůcek a svým dílem rozšíří povědomí o epilepsii. „Pokud budou děti od útlého věku vědět, že existují lidé s epilepsií, co je to za nemoc a jak pomoci, je to jen dobře a snad se nám za čas podaří mýty o tomto onemocnění z povědomí lidí odstranit,“ popisoval neurolog Martin Kudr z motolské nemocnice v Praze.

Ve světe trpí epilepsií celkem 250 milionů lidí. V Evropě více než šest milionů.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: