VIDEO: Bouřky na Moravě a ve Slezsku lámaly stromy. Padaly na domy, auta, silnice i koleje



 10. 08. 2017

K desítkám případů vyjížděli v noci na čtvrtek hasiči v Olomouckém a Moravskoslezském kraji v souvislosti s bouřkami, které se kraji prohnaly. Bouře lámala větve i celé stromy, ty popadaly na dálnici D35 i koleje. Ušetřeny škodám nezůstaly ani obydlí a nejrůznější přístřešky.

Silný vítr doprovázející bouři v noci na čtvrtek zanechal na střední a severovýchodní Moravě stovky škod. V Olomouckém kraji popadané stromy a větvě zablokovaly dálnici D35. Stromy spadly také na železniční trať na Konicku a Olomoucku. Stromy poškodily i elektrické vedení. 

"Hasiči jsou stále v terénu a likvidují také několik utržených nebo uvolněných střešních krytin. V Rakové silný poryv větru posunul plechovou garáž rodinného domu a opřel ji o strom. V Mohelnici vítr poškodil střechu výrobní firmy, v Unčovicích se uvolnila asi polovina střechy hangáru," vyjmenovala krátce před pátou hodinou ráno mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. 

V Hněvotíně nedaleko Olomouce se uvolnila střešní krytina na rodinném domě o rozměrech asi 10 x 20 metrů a spadla na auto. Silný vítr poškodil plechovou střechu rodinného domu také v  Lošticích.

Problémy měli i řidiči. V Teplicích nad Bečvou narazilo auto do spadlého stromu. "Auto skončilo částečně v příkopu, ale nikomu se naštěstí nic nestalo," dodala mluvčí hasičů.

Hasiči v Olomouckém kraji ještě i ve čtvrtek dopoledne odstraňovali škody.

Strom zastavil tramvajovou linku v Ostravě
Téměř ke stovce případů v souvislosti se spadlými stromy po brzké ranní bouřce vyjeli také hasiči v Moravskoslezském kraji, kdy tam živel napáchal škody mezi půl pátou a sedmou hodinou ráno. Dvakrát také hasiči museli provizorně opravovat poškozené střechy. 

Strom například ráno spadl na elektrické dráty u rekreační tramvajové linky číslo 5. Z Ostravy do Kyjovic ve Vřesině u Ostravy tak musely nějakou dobu jezdit náhradní autobusy. V Mladecku na Opavsku spadl strom před auto, vůz musel sjet do příkopu, událost se obešla bez zranění. 

Od půl deváté ráno po celé dopoledne hasiči zasahovali v ostravské Porubě, kde se ve Vřesinské ulici opřel zhruba pětadvacet metrů vysoký dub sy vykotlanými kořeny o do několika dalších stejně vzrostlých stromů. 

Manévry na žebříku nad saunou a bazénem
Přímo pod dubem se však nachází restaurace se saunou, bazénem a dřevěnou terasou, hasiči tedy museli zvolit šetrnou, avšak pomalou variantu kácení.

"Z koše automobilového žebříku dva hasiči postupně nakloněný dub ořezávají, jeřáb drží kmen nakloněného dubu proti případnému neočekávanému pádu. Po odřezání mnoha slabších i silných větví a části kmene se hasiči pokusí z koryta potoka odřezat celý kmen," nastínil průběh akce mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

"Zatím nemáme hlášeno žádné zranění," dodal mluvčí hasičů Kůdela. Také u Bílovce na Novojičínsku museli hasiči odstraňovat vzrostlý dub, který spadl na jednu z chat. Podívejte se na video. 


 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: