Přes polovinu Čechů trápí nadváha. Místo pohybu však spoléhají spíš na tabletky



 04. 05. 2019

Přes dvě třetiny českých mužů trpí nadváhou či obezitou. Tentýž problém trápí více než polovinu žen. Alarmující čísla Světové zdravotnické organizace hovoří jasně - lidstvo se blíží k pandemii obezity. Nemoc, již nezpůsobují bakterie ani viry, tak pomalu ničí populaci. Češi však místo pohybu sází spíše na pilulky.

Jít si zaběhat, nebo do posilovny? Anebo prostě jen na procházku? Kdepak, radši „chytrou“ tabletku. Tímto způsobem uvažuje značné množství Čechů a Češek. Není se pak čemu divit, že každý čtvrtý obyvatel planety Země trpí nadváhou a každý jedenáctý rovnou obezitou.

„Obezita prokazatelně zvyšuje riziko vzniku zejména oběhových, metabolických či onkologických onemocnění a onemocnění pohybového aparátu,“ varoval praktický lékař Michal Lazák.

Dle statistik má váhu podle indexu BMI, který určuje poměr výšky a váhy, v normálu jen necelá třetina mužů. Více než dvě třetiny trápí nadváha či obezita. O něco lepší je situace u žen, tam se v ideálních číslech pohybuje skoro 42 procent Češek.

„Problémem je především vysoký přísun tuků a dále pak jednoduchých cukrů. Vyšší přísun bílkovin pravděpodobně nemá tak velký dopad na vznik nadváhy, i když svou negativní roli může také sehrát. Naopak pozitivní vliv v boji s obezitou má vláknina – naplňuje žaludek díky vstřebané vodě, kterou na sebe váže a snižuje chuť k jídlu. Prodlužuje trávení potravy v žaludku, což způsobuje „pocit nasycení“ a i živiny z potravy tak mohou být lépe vstřebány,“ vysvětlovala výživová poradkyně Kristýna Ostratická.

V první řadě je třeba vyvážit energetický příjem a výdej. A kdo chce zhubnout, u něho musí převážit právě výdej. Jenže ne všichni jsou ochotni se hýbat. I proto Češi tak holdují „zázračným“ pilulkám na hubnutí.

Nejčastěji je kupují ženy kolem 35 let. Neuvědomují si však, že by nejlepší službu svému tělu udělaly ve chvíli, kdy by šly ven a hýbaly se. To je totiž nejúčinnější způsob.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: