Královnou českých ptáků se stala sýkora koňadra. Její populaci sčítalo 14 tisíc lidí



 13. 03. 2019

Úspěšné. Tak hodnotí ornitologové celorepublikové sčítání ptactva. K dispozici už mají výsledky akce, do níž se zapojilo celkem čtrnáct tisíc dobrovolníků z celého Česka. Opeřence porazila sýkora koňadra.

Lidé vyrazili do terénu během druhého lednového víkendu. Česká společnost ornitologická díky tomu získala informace o tom, kteří ptáci navštěvují krmítka. A v jakých lokalitách. S přibývajícím množstvím dat pak odborníci chtějí zjistit, zda některé druhy ptáků spíše přibývají či ubývají.

„Sýkora koňadra byla nejčastějším hostem našich krmítek, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. Přes 85 procent účastníků ji na svém krmítku zaznamenalo. Ze všech sýkor se vyskytovala v největších hejnech,“ vysvětlovala koordinátorka sčítání Dita Hořáková.

„Čekali jsme desetkrát menší zájem lidí. 14 tisíc je úžasné číslo, které dokazuje, že lidem životní prostředí není lhostejné a zajímá je víc, než by se na první pohled mohlo zdát,“ rozplýval se šéf ornitologů Zdeněk Vermouzek.

Jak na krmítko?

Dobrovolníci dostali tip, čím ptáky přikrmit, aby je dostali na krmítko. Průměrně každý viděl během jedné hodiny 29 jedinců. Nyní již prý není třeba ptáky krmit. Při vhodném počasí si už bez problémů najdou potravu sami.

Unikátní je také spolupráce s ornitology v zahraničí. „V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji sčítali účastníci v samostatném projektu Ptačí hodinka. Ve stejné době pozorovali krmítka také dobrovolníci v přilehlé oblasti Bavorska. Díky této přeshraniční spolupráci můžeme porovnat výsledky z obou stran hranice,“ doplnila koordinátorka Hořáková.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na webových stránkách projektu.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: