Svíčky, elektrika či jídlo na plotně. Stačí málo a je "oheň na střeše"



 28. 11. 2018

Advent je časem velkých očekávání a neustálého shonu. Krom nakupování dárků však lidé také uklízí, pečou cukroví či zdobí domácnosti svíčkami. A právě tyto zdánlivě příjemné činnosti mohou přinést velké nepříjemnosti. Stačí málo a pomyslný oheň na střeše není jen tradovaným klišé.

V neděli 2. prosince začíná čas adventu, jenž se každoročně slaví po čtyři neděle před Štědrým dnem. Pro toto období je typické zapalování svící na adventním věnci, vonných svíček, tyčinek, aroma olejů či kostek.

„Při jejich užívání se nevyhneme manipulaci s otevřeným ohněm a hasiči každoročně upozorňují na rizika spojená s jeho používáním. Řada lidí je neopatrná, někdy zapomenou svíčku sfouknout, jindy ji postaví příliš blízko hořlavých materiálů,“ varovala mluvčí libereckého hasičského sboru Pavlína Bílková.

Abychom si mohli předvánoční atmosféru skutečně užít, je zapotřebí si zopakovat jednoduchá pravidla. Svíčky musíme sfouknout vždy, když opouštíme obydlí. Jejich knot udusíme i předtím, než jdeme spát.

„Zkontrolujeme, jaký adventní věnec doma máme. Neměl by být vyroben z vysoce hořlavého materiálu jako třeba piliny nebo hobliny. Pozornost budeme věnovat i svíčkám na věnci, ideální je použít takové, které neodkapávají a jsou ošetřené speciální voskovou vrstvou. Pod sebou by měly mít i ochranné podložky. Pokud je nemají, měl by věnec sloužit pouze jako dekorace. V žádném případě bychom jej neměli zapalovat,“ vysvětlovala mluvčí Bílková.

Umístění věnce je také velmi důležité. Je dobré ho ponechat na nehořlavé a stabilní podložce jako je například talíř, keramická dlažba nebo skleněná tabulka. Dbát musíme i na dostatečnou vzdálenost svíčky nebo věnce od hořlavých materiálů v místnosti. Rozhodně je nedáme k oknům blízko záclon a jiných textilií.

„Děti a jejich vynalézavost v kombinaci s adventním věncem mohou způsobit značné škody. Nejen, že je baví plamínek sfoukávat a znovu zapalovat, ale mohou zkoušet plamen přenášet nebo v nevědomosti při hře mohou svíčku převrhnout,“ upozornila mluvčí Bílková.

Také musíme dát zvýšenou pozor při manipulaci s použitými zápalkami. Nikdy je nevracíme zpět do krabičky a horké je neházíme do odpadkového koše.

„Požáry vánočních stromků od zapálených svíček se v posledních letech objevují spíše ojediněle, protože většina domácností již dnes využívá elektrické osvětlení. I u něho bychom měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Tedy kupovat výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty. Hasiči totiž evidují také několik případů z minulých let, kdy kvůli elektrickému zkratu začal hořet vánoční stromek,“ dodala Bílková.

Vánoce jsou také obdobím přípravy svátečních pokrmů. Při pečení, vaření a smažení není vhodné nechat bez dozoru otevřený plamen plynového sporáku.

Opatrnost je důležitá také při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Například horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k výbuchu a popálení. Pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou nebo navlhčenou utěrkou a oheň tak udusit.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: