Slavia ligovým půlmistrem. Pohárové příčky drží i po mrazivém posledním kole podzimní senzace z Ostravy



 17. 12. 2018

Poslední utkání zbývá odehrát, aby měla fotbalová nejvyšší soutěž splněno. Alespoň tedy z pohledu kalendářního roku 2018. Mrazivé poslední kolo žádné velké překvapení nepřineslo. O to víc je ale k zamyšlení výsledek Sparty v Příbrami.

Pokud někdo fotbal nazývá kopanou, v utkání Baníku Ostrava se Sigmou Olomouc tohle označení rozhodně platilo. Duel s puncem derby příliš fotbalové parády nepřinesl. Jílkovi svěřenci, loni senzačně čtvrtí, letos tápou. Vyhlášený a koukatelný „ťukec“ Hanáků se pomalu mění v zjednodušenou hru plnou soubojů. A přestože to zdaleka není taková radost na pohled, účel světí prostředky. Bod nakonec brali oba soupeři. Ostrava, loni bojující o záchranu, se posunula na třetí pozici. Sigma udržela kontakty s konkurenty v boji o udržení. Důležitý je ale hlavně fakt, že Baník šlape i bez Milana Baroše.

 

Střet remízových mistrů skončil, jak jinak, nerozhodně

Branky se diváci nedočkali ani v souboji klokanů s Libercem. Ten by se dal charakterizovat také jako souboj remízových králů. Oba týmy si po bezbrankovém představení připsaly na své konto již sedmou remízu v této sezoně. Při devatenácti odehraných zápasech to je slušné.

Záchranářská léčba Svědíkem, zdá se, funguje. Přesvědčili se o tom v minulém roce v Jihlavě. Právě tam si progresivního lodivoda vyhlédlo Slovácko. A znovu se ukazuje, že trenér Martin Svědík umí. Borci z Uherského Hradiště utíkají svým záchranářským konkurentům a pomalu se stávají černým koněm soutěže. Díky výhře nad Duklou mohou přezimovat v klidu. Patří jim totiž jedenácté místo.

Dobré časy zažívají také v Baťově městě.  Zlínu výrazně pomohla loňská účast v Evropské lize. Neočekávaný balík peněz umožnil vedení pořízení zajímavých posil. I díky nim teď ševci okupují šestou příčku tabulky a doslova „funí“ na záda pražské Spartě. Kaňkou na povedeném podzimu byla jen poslední prohra v Teplicích. I tak si ale Zdeněk Grygera může mnou ruce. Michal Bílek plní svou úlohu znamenitě.

Výsledky 19. kola Fortuna:ligy

Ostrava - Olomouc      0:0
Bohemians - Liberec   0:0
Slovácko - Dukla         1:0
Teplice - Zlín                2:1
Opava - M. Boleslav    2:1
Příbram  - Sparta         1:1
Plzeň - Karviná            2:1
Jablonec - Slavia      po, 18h

Per aspera ad astra

Aneb přes potíže ke hvězdám. Tak by se dala charakterizovat podzimní ligová jízda Opavy. Ta se musela v nejvyšší soutěži nejprve rozkoukat, to vše navíc v brněnském azylu, protože domácí stadion dočasně neodpovídal ligovým parametrům. Pak už se ale Slezané rozjeli a nyní patří nováčkovi soutěže devátá příčka a klidný střed tabulky. Pomohla jim k tomu i výhrad nad Mladou Boleslaví, před kterou se Kopeckého družina dostala.

Ztráta Sparty v Příbrami už asi ani není překvapením. Nejen že s tímto soupeřem Letenští ztratili body už podruhé v tomto ročníku, ale především potvrzují, že dočasná podzimní pohoda zmizela stejně jako listí ze stromů. Ščasného půlmiliardový tým se trápí sám se sebou a v nadsázce tak lze tvrdit, že vlastně ani žádného soupeře nepotřebuje. Bojovníci od Litavky připravili o body jak Plzeň, tak Spartu. Tu zřejmě čeká pořádně krutý zimní vítr. Otázkou je, kdo ho odnese. Spekuluje se o konci trenéra Ščasného. Jenže komu by se do jámy lvové chtělo? Ponese spasitel znovu jméno Vítězslav Lavička? Nebo peníze majitele Křetínského zavoní některému z cizinců? Kdo ví.

To konkurenční Plzeň může ve výsledku hovořit o povedeném podzimu. V Lize mistrů vyválčila sedm bodů, což ji katapultovalo do jarních bojů v Evropské lize. A v lize? Tam se dotáhla na vedoucí pražskou Slavii. Dopomohla jí k tomu i výhra nad Karvinou. Ani v tomto případě nešlo o žádnou fotbalovou hitparádu. I zde ale velkou roli sehrálo nevlídné počasí.

To může překvapit také vedoucí slávisty. Ti v pondělí poměří ve šlágru kola síly se čtvrtým Jabloncem.

Na závěr nezbývá než poznamenat, že mrazivé počasí nejen že nepřispívá kvalitě fotbalu, ale ani návštěvám. Výmysl s nadstavbou základní části je sice chvályhodný, při takhle nabité termínové listině by však stálo za zvážení vložení několika kol doprostřed týdne. V minus pěti totiž na stadion proklamované rodiny s dětmi asi nedojdou.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: